Lähetystyön perussopimus sai kaikkien järjestöjen hyväksynnän

 

Suomen Lähetysseura allekirjoitti viimeisenä järjestönä lähetystyön perussopimuksen lähetysjuhlilla. Kuva juhlien päätösmessusta. KUVA: Katri Saarela

Kaikki kirkon seitsemän kirkon lähetysjärjestöä ovat allekirjoittaneet kirkon kanssa perussopimuksen lähetystyön järjestämisestä. Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo pitää sopimusta historiallisena. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Kotimaa24.

– Kun Suomen Lähetysseuran vuosikokous hyväksyi omalta osaltaan kirkon kanssa solmittavan perussopimuksen lähetyksen järjestämisestä, ovat kaikki seitsemän nykyistä kirkon lähetysjärjestöä hyväksyneet sen, Keskitalo toteaa Facebook-sivullaan.

Perussopimuksen allekirjoittaneella järjestöllä on evankelis-luterilaisen kirkon lähetysjärjestön asema sekä kotimaisessa että ulkomaisessa työssään. Sopimuksessa Kirkko sitoutuu kohtelemaan kaikkia lähetysjärjestöjä yhdenvertaisin perustein.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Niin sanotun virallisen lähetysjärjestön asema tarkoittaa muun muassa sitä, että järjestö voi saada kolehteja ja seurakuntien talousarvioavustuksia.

– Viime aikoina on keskusteltu paljon seurakuntien ja seurakuntayhtymien järjestöille myöntämistä avustuksista. Seurakunnilla on luonnollisesti (jatkossakin) oikeus päättää avustusten kohdentamisesta eri järjestöille. Nyt on kuitenkin luotu kirkon toimesta seurantamekanismit tilanteisiin, joissa jokin järjestö ei mahdollisesti noudata lähetyksen perussopimuksen ehtoja, Keskitalo luonnehtii.

Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtaja Seppo Rissasen mukaan nyt hyväksytyn perussopimuksen koetinkivi on siinä, miten kirkkohallitus pystyy hoitamaan sopimuksen noudattamiseen liittyvän valvontatehtävän.

Jos kirkkohallitus katsoo, ettei järjestö noudata toiminnassaan kirkon tunnustusta ja päätöksiä tai kirkon lähetysstrategiaa, sopimus voidaan ääritapauksessa irtisanoa.

Sopimuksessa järjestöt sitoutuvat rahoittamaan hiippakuntien kansainvälisen työn hiippakuntasihteerien tehtäviä, mitä erityisesti Rissanen kritisoi voimakkaasti sopimuksen neuvotteluvaiheessa.

– Lähetysseuran osuus 262.000 euroa ensi vuoden kansainvälisen työn sihteerien palkkauksesta merkitsee sen verran suurta lovea, että se täytyy muilla toimilla pystyä keräämään. Hallitus on jo päättänyt esittää vuosikokoukselle, että me emme lähde ulkomaista toimintaa vähentämään. Toivon, että seurakunnat ja yksityiset lahjoittajat myös ymmärtävät, että me tarvitsemme lisää varoja selvitäksemme tästä osuudesta ja kotimaisen työn uudelleen järjestämisestä, kommentoi Rissanen Radio Deille.

Keskitalo on allekirjoittanut sopimukset kirkon puolesta viime perjantaina kirkkoneuvos Kimmo Kääriäisen kanssa. Lisäksi kirkko solmii sopimuksen Kirkon ulkomaanavun kanssa.

Viime vuosina pääkaupunkiseudun seurakunnat ovat lopettaneet tai vähentäneet tiettyjen lähetysjärjestöjen tukemista näiden homoseksuaalisuuteen ja naispappeuteen liittyvien kantojen vuoksi. Äskettäin Utsjoen seurakunta päätti lopettaa yhteistyön Suomen Lähetysseuran, mihin vaikutti parisuhteen rekisteröineen parin siunaaminen lähetystyöhön.

Kotimaa24:n uutiseen

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)