Lähetysseuran toiminnanjohtaja Pauliina Parhiala: Lähetysseura tekee Lähi-idässä kokonaisvaltaista lähetystyötä

 

Suomen Lähetysseura tukee Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilaisen kirkon ylläpitämiä kouluja palestiinalaisalueella. Kuva Beit Sahourin koulun pihalta. Kuva: Sari Savela

Seurakuntalainen julkaisee Suomen Lähetysseuran vastineen rovasti Jouni Turtiaisen esseeseen Sionismin ja palestiinalaiskristittyjen oikeuksien välissä – Israel-kysymyksen lumo ja dilemma.

Emerituskirkkoherra ja rovasti Jouni Turtiainen kirjoittaa Seurakuntaisessa julkaistussa esseessään sionismista ja palestiinalaiskristittyjen oikeuksista. Haluamme oikaista muutaman tekstissä esiintyneen virheellisen tiedon ja samalla kertoa Lähetysseuran työstä Israelissa ja Palestiinassa.

Turtiainen kirjoittaa, että ”Suomalaisista lähetys- ja kehitysapujärjestöistä näkyvimmin Israelin politiikkaa ovat viime vuosina arvostelleet ja palestiinalaissympatioita ilmaisseet Suomen Lähetysseura (SLS) ja Kirkon Ulkomaanapu (KUA). Niiden linjauksista on nykyisin vaikea löytää Israel-sympatian tai juutalaisevankelioimisen näkökohtia. SLS:n ja KUA:n retoriikassa korostuvat perinteisen vasemmiston rauhan, oikeudenmukaisuuden ja solidaarisuuden iskulauseet.”

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

Suomen Lähetysseuran ensimmäiset lähetit saapuivat Jerusalemiin elokuussa 1924, joten työ juutalaisten ja palestiinalaisten keskuudessa täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Lähetysseuran toiminta Israelissa ja Palestiinassa on vuosikymmenten kuluessa aina pyrkinyt vastaamaan ajankohtaisiin haasteisiin, mutta sen punaisena lankana on säilynyt lapsi- ja nuorisotyö sekä diakonia. Lähetysseuran kumppaneina on sekä juutalaisia että palestiinalaisia toimijoita.

Lähetysseura ei ole puoluepoliittinen toimija. Kristilliseen arvopohjaamme kuuluu käsitys kaiken ihmiselämän yhtäläisestä arvosta: jokainen ihminen on yhtä arvokas ja Jumalan kuva. Lähetysseuran työ perustuu kristilliseen uskoon ja on ihmisoikeusperustaista. Näistä lähtökohdista edistämme rauhaa, oikeudenmukaisuutta ja ihmisoikeuksien toteutumista.

Turtiaisen mukaan ”Suomen kirkollisista avustusjärjestöistä KUA on virallisesti ottanut EAPPI-ohjelman toteutuksen Lähi-idän työmuodokseen, mutta KUA:n kumppanina myös SLS on välillisesti tukemassa työmuotoa.”

Kirkon Ulkomaanapu tekee arvokasta työtä maailmalla ja Lähetysseura toimii KUA:n kanssa useissa yhteisissä verkostoissa niin kotimaassa kuin maailmalla. Teemme toisinaan esimerkiksi yhteisiä kannanottoja. Kirkkojen maailmanneuvoston (KMN) yhteistyöjärjestönä tuemme sen tavoitteita. Emme kuitenkaan ole mukana KMN:n EAPPI-ohjelman toteutuksessa.

Turtiaisen esseestä voi saada kuvan, että Lähetysseura ei tee Pyhällä maalla niin sanottua evankelioivaa lähetystyötä. Hän kirjoittaa esimerkiksi näin: ”…toiminta Jordaniassa ja Palestiinassa painottaa perinteisen evankelioivan työn sijaan valtion tuella toteutettavaa kehitysyhteistyötä: koulutus-, opetus- ja vaikuttamistyötä.”

Lähetysseura tukee Pyhällä maalla julistavaa työtä erityisesti Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilaisen kirkon kautta. Toisin kuin Turtiainen kirjoittaa, Mitri Raheb ei ole tämän kirkon piispa vaan piispana toimii Sani Ibrahim Azar, joka vihittiin tehtävään tammikuussa 2018.

Pyhän maan kirkon lisäksi tuemme useita seurakuntia Jerusalemissa sijaitsevan keskuksemme kautta. Lähetysseuran työ pohjautuu kokonaisvaltaiseen lähetystyöhön, jossa todistamme Jumalan rakkaudesta sanoin ja teoin. Esimerkkeinä näistä teoista ovat diakoniatyö ja rauhan ja sovinnon rakentaminen.

Työmme Israelissa ja Palestiinassa on kokonaisuudessaan seurakuntien, järjestöjen ja yksittäisten tukijoiden tukemaa.

Pauliina Parhiala

toiminnanjohtaja

Suomen Lähetysseura