Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Lähetysjohtaja: Kristittyjen uskonnonvapaus kapenee länsimaissakin

 

Juhani Huotari uumoilee myös eurooppalaisille kristityille vaikeuksia tulevaisuudessa. Kuva: Eero Ketola

Noin 300 miljoonaa kristittyä kokee tällä hetkellä vainoa uskonsa vuoksi, Juhani Huotari kertoo.

Myös Euroopassa kristityt joutuvat tulevaisuudessa nykyistä ahtaammalle, vainottuja kristittyjä auttavan Stefanus-Lähetys ry / Marttyyrien Äänen lähetysjohtaja Juhani Huotari arvelee.

– Tilanne länsimaissa on vaikeutunut viime vuosina. Suvaitsevaisuuden nimissä on noussut suvaitsemattomuuden aalto niitä kristittyjä kohtaan, jotka pitävät Raamattua ehdottomana Jumalan sanana. Eurooppa ja Suomi siihen mukaan lukien on kääntymässä ”virallisesti” kristillistä uskoa vastaan.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Voimme varautua siihen, että toimintaamme ruvetaan mahdollisesti rajoittamaan: kontrolloimaan sitä, mitä voimme puhua, miten teemme lähetys- ja avustustyötä ja miten kristillisinä seurakuntina ja järjestöinä ohjaamme varojamme, Huotari sanoo.

Kristittyjen uskonnonvapaustilanne on maailmassa huonompi kuin vuosikymmeniin. Jeesukseen uskovia vainotaan lukuisissa maissa Afrikassa, Aasiassa ja Etelä- ja Väli-Amerikassa. Huotarin sydämen asia on saada kaikki Jeesukseen uskovat toimimaan heidän hyväkseen yhdessä.

– Noin 300:a miljoonaa kristittyä vainotaan noin 50 maassa. Meidän on tehtävä kaikkemme auttaaksemme ja suojellaksemme heitä, se on Raamatunkin kehotus. Kristittyjen on syytä seistä yhtenäisenä joukkona vainotun seurakunnan rinnalla.
Aineellisesti vainottuja kristittyjä voi auttaa lahjoittamalla varoja heitä tukeviin projekteihin, lähettämällä uskonsa vuoksi vangituille tervehdyksiä sekä vetoamalla viranomaisiin ja poliittisiin johtajiin niin vainomaassa kuin Suomessakin.

– Esimerkiksi Uzbekistanissa vapautettiin joitakin vuosia sitten aivan odottamatta useita kristittyjä, koska monet eri tahot olivat vedonneet maan päättäjiin, Huotari kertoo.

Ja vaikka vetoomukset eivät aina johdakaan vapautukseen, niistä on silti hyötyä. Pelkkä tieto vetoomuksista ja vankilaan lähetyt tervehdykset rohkaisevat vankia ja antavat voimaa kestää vaikeissa olosuhteissa. Kansainvälisen huomion johdosta vangin olot ovat myös saattaneet kohentua ja toisten vangittujen kristittyjen kohtelu parantua.

Stefanus-Lähetys on osa vainotun romanialaispastorin Richard Wurmbrandin (1909-2001) työn seurauksena syntynyttä kansainvälistä Marttyyrien Ääni -verkostoa, johon kuuluu yli kaksikymmentä itsenäistä lähetysjärjestöä eri maissa.

Marika Anttila

Lue Huotarin koko haastattelu Ristin Voiton numerosta 8/2014.