Merkittävälle helluntaijohtajalle vankeustuomio talousrikoksista

 

David Yonggi Cho on vieraillut usein Suomessa. Kuva Helsingin Saalem -seurakunnasta 1980-luvulta. (RV-arkisto)

David Yonggi Cho silotteli poikansa epäonnistuneita osakekauppoja seurakuntansa rahoilla. Vahingot nousevat miljooniin euroihin.

Kansainvälinen helluntailiike on ottanut tyrmistyneenä vastaan liikkeen kenties merkittävimmän seurakuntajohtajan, eteläkorealaisen pastorin Cho Yong-gi’n saaman kolmen vuoden ehdollisen vankeustuomion talousrikoksista.
– Sydäntä särkee, että niin paljon hyviä asioita aikaan saanut Jumalan mies sortuu loppusuoralla eettisesti ahneuden ja petoksen saadessa vallan. Tähän päätelmään tulen tutustuessani siihen, mitä oikeusistuin on päättänyt, Euroopan helluntailiikkeen PEF:n johtaja Arto Hämäläinen murehtii.

Asiasta uutisoivat eri korealaislähteet kuten Yonhap News sekä amerikkalainen Christian Post.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Kansainvälisesti David Yonggi Cho -nimisenä tunnettu pioneerijohtaja aiheutti perustamalleen ja pitkään johtamalleen Yoido-seurakunnalle kaikkiaan 12 miljoonan euron tappiot. Kirkko osti johtajan määräyksestä Chon, 78, vanhimmalta pojalta Cho Hee-junilta pörssiosakkeita nelinkertaiseen hintaan verrattuna markkinahintoihin. Myös Cho Hee-jun tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Sekä isä että poika joutuvat myös maksamaan miljoonien eurojen arvosta korvauksia ja veroja. Rikos ajoittuu vuoteen 2002.
– Korean seurakuntakulttuuri, kuten tavallista Aasiassa, on hyvin hierarkkista. Johtavan pastorin asema on erittäin vahva. Se tekee mahdolliseksi saada seurakunnan mukaan suuriin näkyihin ja projekteihin, mutta siinä on myös heikkoutensa, kuten kyseinen tapaus osoittaa, Arto Hämäläinen sanoo.
– Tulee mieleeni missiologian opettajani Peter Kuzmicin viisaus: Karisma ilman karaktääriä on katastrofi.

Yonggi Chon vuonna 1958 perustama Yoido Full Gospel -seurakunta kuuluu maailman suurimpiin helluntaiseurakuntiin. Pääseurakuntaan kuuluu noin 450 000 korealaista ja lisäksi sillä on tuhansia tytärseurakuntia ja rukousryhmiä eri puolilla Aasiaa.
Yonggi Cho on ollut vuosikymmenien ajan erittäin seurattu johtaja myös Suomen helluntailaisten parissa. Suomesta on muun muassa tehty muutamien viime vuosien aikana teemamatkoja Yoido Full Gospel -seurakuntaan, jonka jumalanpalveluselämä tunnetaan voimakkaasta rukouksesta.

Muutos 26.2.: Korjattu tieto vankeustuomiosta ehdolliseksi.

Christian Post -lehden uutinen tässä.