Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Laestadiuksesta juhlavuonna filmi, elämäkerta ja mytologiakirja

 

Lestaedius oli paitsi pappi

Helmikuun 21. päivänä 2011 tulee kuluneeksi 150 vuotta Lapin herättäjänä tunnetun Lars Leevi Laestadiuksen (1800-1861) kuolemasta.

Juhlapäivää vietetään monin eri tavoin erityisesti Torniossa, jossa ensiesitetään muun muassa Laestadiuksesta kertova dokumenttielokuva.

Laestadius oli paljon muutakin kuin herätyssaarnaaja ja lappilaisten raitistaja. Papin tehtävänsä lisäksi hän oli muun muassa kasvien ja luonnon tutkija ja erittäin kiinnostunut lappalaisten mytologiasta ja uskomuksista.

Laestadius puhui kolmea saamen kieltä ja kykeni ymmärtämään seurakuntalaisiaan paremmin kuin etelästä tulleet papit.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Professori Juha Pentikäinen on tiiviisti mukana juhlavuoden suunnittelussa. Hän on kirjoittanut kirjan, jossa Laestadiuksen persoonaa valaistaan ja avataan niitä puolia, jotka yleensä jäävät pimentoon.

”Laestadius oli todellinen monilahjakkuus, jonka monipuolisuus on vähitellen unohtunut. Juhlavuoden aikana tätä puolta Laestadiuksesta nostetaan esiin paitsi kirjan myös dokumenttifilmin avulla”, Pentikäinen kertoo.

Juha Pentikäinen on uskontotieteen emeritusprofessori ja vuodesta 2009 pohjoisen etnografian professori Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa ja Pohjoisen kulttuuri-instituutissa.

Kansainvälinen seminaari

Juhlapäivän seminaarissa julkistetaan professori Juha Pentikäisen ja dosentti Risto Pulkkisen toimittama Laestadiuksen Lappalaisten mytologian uusi täydellinen laitos, johon on ensi kertaa koottu kaikki Lars Leevi Laestadiuksen 1840-1845 kirjoittamat osat suomeksi.

Lisäksi seminaarissa julkaistaan professori Juha Pentikäisen kirjoittama kirja, joka kertoo Laestadiuksen seitsemästä elämästä. Hän toimi teologina, ekologina, kielentutkijana, kirjailijana, lehtimiehenä, uskonnon filosofina ja etnografina.

Seminaari päättyy professori Hannu Kahakorven ohjaaman dokumentin ”Yksi elämä, seitsemän profiilia” ensiesitykseen. Dokumentti kertoo Laestadiuksesta Ranskan kuningas Louis Philippen lähettämän tutkimusretkikunnan pohjoisena oppaana. Tutkijat, samoin kuin dokumentin tekijät, kiersivät Ranskassa, Unkarissa ja Pohjoismaissa.

Juhlamessu

Laestadiuksen kuolinpäivän juhlamessu on 21.2.2011 Alatornion kirkossa.

Juhlan tekee historialliseksi kaikkien Pohjoiskalotin neljän piispan osallistuminen messun toimittamiseen. Mukana ovat norjalaiset piispat Per Oskar Kjølaas Tromssasta ja Tor Berger Jørgensen Bodöstä. Lisäksi mukana on piispa Hans Stiglund Luulajasta Ruotsista. Suomea messussa edustaa Oulun piispa Samuel Salmi. Mukana on myös pastori Alain Joly Ranskasta.

Messussa käytetään suomea, ruotsia, meän kieltä ja pohjois-saamea. Messu televisioidaan ja esitetään YLE TV 1:llä 27.2.2011.

 
Artikkelibanneri perussanoma