Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

LA Times: Muhammed-videon tekijät saaneet vaikutteita koptipappi Zakaria Botrosilta

 

LA Timesin mukaan muslimimaailmaa kuohuttaneen videon taustalla olevat henkilöt ovat saattaneet saada vaikutteita koptipappi Zakaria Botrosilta. Suomessakin kesällä vieraillut Botros on nykyään Yhdysvalloissa asuva egyptiläinen koptikirkon pappi, joka tunnetaan vahvasti islamia kritisoivista mielipiteistään. Suomen muslimiyhteisö tuomitsee videon ja siitä seuranneet väkivaltaisuudet.

 

LA Timesin mukaan erityisesti muslimimaissa laajoja väkivaltaisuuksia herättäneen Innocence of Muslims -elokuvan käsikirjoittaja Steve Klein on kutsunut Botrosia läheiseksi ystäväkseen. Elokuvan tuottajana toiminut ja näyttelijöiden palkkiot maksanut Nakoula Basseley Nakoula on sanonut avoimesti kannattavansa Botrosin näkemyksiä. Joseph Nassralla, kristityn hyväntekeväisyysjärjestön johtaja Kalifornian Duartessa, missä osa elokuvasta on kuvattu, ohjaa verkkosivuillaan kävijöitä Botrosin sivuille.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Isä Zakariaksikin kutsuttu Botros tunnetaan arabimaissa muun muassa perustamansa Al-Fady (Vapahtaja) -satelliittitelevisiokanavan kautta. Hän kritisoi avoimesti islamia, mistä johtuen terroristijärjestö Al-Qaidan sanotaan luvanneen hänen tappamisestaan suuren rahapalkkion. Häntä itseään ei ole liitetty Innocence of Muslims -elokuvaan, ja hänen poikansa on sanonut, että ei usko Botrosilla olevan mitään osallisuutta siihen.

Youtubessa julkaistu Innocence of Muslims -amatöörielokuvan traileri on nostanut ainakin 20 maassa väkivaltaisia protesteja, joissa on kuollut parisenkymmentä ihmistä ja loukkaantunut noin sata. Muslimit katsovat videon esittävän profeetta Muhammedin loukkaavassa sävyssä. Yhdysvalloissa tuotetussa videossa Muhammed on muun muassa seksuaalisessa kanssakäymisessä eri naisten kanssa ja käskee tappamaan lapsia.

Suomen muslimiyhteisö tuomitsee videon ja väkivaltaisuudet

Suomen muslimiyhteisö on kannanotossaan tuominnut sekä videon että siitä johtuvat väkivaltaisuudet. Kannanoton mukaan ”Profeetta Muhammad on omalla esimerkillään näyttänyt meille, että meidän ei pitäisi provosoitua vastaavanlaisista tilanteista, vaan olla kärsivällisiä ja toimia lain puitteessa. Kun provosoidumme, emme toimi uskontomme hengessä vaan lisäämme pahuutta ja kaaosta.” Kannanoton ovat allekirjoittaneet Suomen Islamilainen Neuvosto ja useat eri islamilaiset yhteisöt.

Suomessa useat mielipidevaikuttajat ja kulttuurihenkilöt, kuten Jari Tervo ja Esko Valtaoja, ovat ottaneet viime päivinä kantaa videoon ja sen seurauksiin. Tervo ehdotti blogissaan muslimeja väkivallan sijasta tekemään ja julkaisemaan typerän ja naurettavan videopätkän Jeesus Nasaretilaisesta.

Myös Jeesus on islamissa profeetta. ”Muslimeille kaikki profeetat ovat yhtä loukkaamattomia kuin profeetta Muhammad”, Suomen muslimiyhteisön kannanotossa todettiin.

 

Lisää aiheesta:

LA Timesin uutinen

Kannanotto Suomen Islamilaisen Neuvoston sivuilla. 

 

Zakaria Botrosista muualla Seurakuntalainen.fi:ssä:

Isä Zakaria Botros Suomessa

Koptipappi Zakaria Botros: Sharia-laki suojelee hirmuhallituksia

Egyptiin valittiin islamistipresidentti Mohammed Mursi