Ihmisiä ja ilmiöitä: Marita ja Markku Kulmala: Avioliittoleiri muutti elämän tärkeysjärjestyksen   Yleinen: Konekiväärisaarnaaja pelastaa Afrikan lapsia

Ruotsin kirkon ulkomaantyö muutoksen kourissa

 

Arkkipiispa Anders Wejryd sytytti kynttilän afrikkalaisten kollegojen kanssa. (Kuva: Josefin Casteryd/IKON)

Ruotsin kirkon lähetystyöntekijöiden määrä on puolittunut muutamassa vuodessa. Eikä enää puhuta lähetyssaarnaajista vaan lähetetyistä työntekijöistä, joita on yhä vaikeampi rekrytoida. Lähettejä on kentällä enää 20. Sitä voi verrata kirkon 22 000 työntekijään kotimaassa.

Lähettimäärän raju putoaminen kuvaa kehitystä, mutta anna täyttä kuvaa asiasta. Ulkomaantyön kustannukset ovat nousseet viime vuosina ammattiyhdistyksen saatua neuvoteltua työntekijöiden palkat muita ulkomaantöitä vastaavalle tasolle. Samalla rahalla saadaan nyt vähemmän väkeä kentälle.

Toinen syy dramaattiseen henkilömäärän pudotukseen on Evankelisen isänmaasäätiön (EFS) irrottautuminen Ruotsin kirkon ulkomaantyöstä. Nyt tämä 1800-luvun herätysliiketaustainen luterilainen lähetysjärjestö lähettää lähettinsä omissa nimissään. Kymmenkunta lähettiä poistui Ruotsin kirkon riveistä.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Syynä EFS:n pesäeroon olivat muun Ruotsin kirkon muuttunut käsitys lähetystyön olemuksesta sekä päätös sallia samaa sukupuolta olevien parien vihkimisen kirkossa. Ruotsin kirkon ulkomaantyön johtajan Erik Lysénin mukaan syynä oli ensisijaisesti oman lähetystyön profilointi.

Lisäksi Lysénin mukaan ruotsalaisten kysyntä on hiipunut yhteistyökirkoista. Niissä on syntynyt perinteisen lähetystyön tuloksena kirkkoja, jotka seisovat omilla jaloillaan. Entiset lähetysmaat muun muassa Afrikassa alkavat lähettää lähettejä Ruotsiin.

Lue koko uutinen Sanasta.