Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Kymmenen tunnin kävely juutalaisena

 

Zvika Klein laittaa kipan päähänsä Eiffel tornin lähettyvillä ja kuvaa sen seurauksena saamansa kohtelua.

Youtube-video kertoo juutalaisten osakseen saamasta kohtelusta Pariisissa.

Israelilainen toimittaja Zvika Klein lainasi youtubesta tuttua ”10 hours in…” -formaattia ja kuvasi itsestään videon, jossa hän laittaa kipa-päähineen päähänsä ja kävelee Pariisin katuja kymmenen tunnin ajan. Klein halusi kokeilla ja näyttää maailmalle, millaista kohtelua juutalaiset saavat Euroopan suurkaupungeissa.

 

KRS Krito 10.-23.6.

Millaista on olla juutalainen Pariisissa?

Kleinin videolla näkyy, kuinka huonoa kohtelua hän pariisilaisilta saa. Tuijottamisen ja törkeän huutelun lisäksi Kleiniä kohti myös syljetään. Varsinaista välivaltaa hän ei kuitenkaan kohtaa, ja huono kohtelukin rajoittuu tietyille alueille. BBC:n haastattelussa Klein kertoo, että Pariisin hienoimmilla alueilla ongelmia oli vain vähän, mutta ne lisääntyivät dramaattisesti Kleinin kävellessä lähiöissä tai tietyillä muslimivaltaisilla asuinalueilla.

 

Negatiivisia ja positiivisia yllätyksiä

Haastattelussa Klein sanoo yllättyneensä siitä, että pelkkä kipan päässä pitäminen aiheutti näinkin voimakkaita rektioita. ”Ymmärtäisin, että ihmiset reagoisivat jos olisin kääriytynyt Israelin lippuun, mutta pelkän kipan pitämisen ei pitäisi vaikuttaa näin”, Klein toteaa.

Negatiivisen huomion lisäksi Klein sai ilokseen myös positiivisia kokemuksia. Kleinin mukaan muutamat ihmiset pysähtyivät keskustelemaan kohteliaasti, ja jotkut jopa puolustivat häntä häiriköijiä vastaan.

 

Lähde: BBC

Kuva Zvika Kleinin videosta