KUA: Seitsemää miljoonaa ihmistä uhkaa ruokapula Etelä-Sudanissa

 

Neljä kuukautta kestäneet ja viime viikolla syventyneet väkivaltaisuudet ovat ajamassa Etelä-Sudania Afrikan mantereen suurimpaan ruokakriisiin sitten 1980-luvun. Etelä-Sudanin maataloutta saatiin jo jonkin verran elpymään ennen uusien väkivaltaisuuksien puhkeamista. Nyt elintarviketilanne on kuitenkin erittäin huono. YK:n ruoka- ja maatalousjärjestön FAO:n mukaan seitsemää miljoonaa ihmistä uhkaa ruokapula ja yli miljoonaa suoranainen nälänhätä.

”Kylvöt pitäisi aloittaa ennen sadekautta, jonka odotetaan alkavan seuraavien kahden kuukauden aikana. Silloin siementen pitäisi olla maassa. Sadekauden aikana jopa neljä viidesosaa Etelä-Sudanista muuttuu kulkukelvottomaksi. Tietä pitkin ei pysty liikkumaan lainkaan, ja lentokuljetuksetkin ovat hankalia”, Kirkon Ulkomaanavun (KUA) maajohtaja Oskari Rantala kuvailee KUA:n kotisivuilla. 

Sadekauden alettua myös ruoka-avun jakaminen muuttuu lähes mahdottomaksi. Tähän asti ruokapulaa on koetettu lievittää jakamalla ruokapaketteja helikopterista, mutta apu on vain murto-osa tarpeesta.

Väkivaltaisuuksissa etnisten puhdistusten piirteitä

Viime viikolla kapinalliset hyökkäsivät Bentiun öljykaupunkiin ja tappoivat satoja siviilejä kirkossa, moskeijassa ja sairaalassa. Surmattujen joukossa oli noin kaksisataa moskeijasta suojaa etsinyttä, muihin kuin nuer-heimoon kuulunutta ihmistä. Oskari Rantalan mukaan väkivaltaisuuksissa on etnisten puhdistusten piirteitä.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

”Paikalliset radiokanavat ovat kehottaneet tiettyjä etnisiä ryhmiä lähtemään Bentiusta, ja miehiä on yllytetty jopa raiskaamaan näiden etnisten ryhmien naisia”, Rantala sanoo.
 Presidentti Salva Kiirin valtaa vastaan taistelevat kapinalliset kuuluvat useimmiten nuer-heimoon. Kiir puolestaan on dinka.