Kristinusko häviämässä Lähi-idässä

 

Euroopan neuvoston logo

Euroopan neuvostossa käsiteltiin kristinuskon asemaa Lähi-idässä. Neuvosto varoitti viime torstaina, että kristilliset yhteisöt saattavat kadota lähes kokonaan niiden synnyinpaikoilta vainojen ja alhaisen syntyvyyden vuoksi.

”Yleiskokous on vakuuttunut, että kristillisten yhteisöjen menetys Lähi-idässä tekee myös islamista vaarallisempaa, koska kristillisyyden loppuminen toimii signaalina fundamentalismin voitolle,” 318-jäsenisen neuvoston päätöslauselmassa sanotaan.

Päätöslauselmassa tuomitaan kahtena erityisen traagisen tapahtumana vuoden 2010 lokakuussa tapahtunut verilöyly rukoilijoita kohtaan syyrialais-katolisessa katedraalissa Bagdadissa ja tammikuussa 2011 tapahtunut pommiattentaatti Aleksandrian koptikirkossa

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Edustajat 47 jäsenmaasta sanoivat uskonnollisen rinnakkain elon olevan merkki moniarvoisuudesta ja suotuisasta ympäristöstä demokratian ja ihmisoikeuksien kehittämiselle.

Lähi-idän kristillisten yhteisöjen ja muslimienemmistön väliset suhteet eivät aina ole olleet helppoja, yleiskokous totesi. Kokous katsoi, että viranomaiset joissakin muslimimaissa eivät välitä oikeaa viestiä muista uskonnollisista yhteisöistä näissä maissa.

Yleiskokous kehotti Euroopan neuvostoa saattamaan paremmin täytäntöön uskonnonvapauden ihmisoikeutena. Tähän katsotaan sisältyvän myös vapaus muuttaa omaa uskontoa. Jäsenmaiden tulisi myös edistää sellaisen opetusmateriaalin laatimista, joka koskee kristittyjen vastaisia stereotypioita ja ennakkoluuloja sekä ”kristianofobiaa” yleensä, yleiskokous toteaa.

Jäsenmaiden tulisi myös vaatia ns. demokratialausekkeita, kun ne tekevät sopimuksia kolmansien maiden kanssa ja ottaa huomioon kristittyjen ja muiden uskonnollisten yhteisöjen tilanne poliittisessa vuoropuhelussa näiden maiden kanssa.

Euroopan neuvosto on Euroopan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Se perustettiin 5. toukokuuta 1949 Lontoon sopimuksella ja se koostuu 47 jäsenvaltiosta. Neuvosto pyrkii edistämään jäsenmaidensa yhtenäisyyttä, suojelemaan ihmisoikeuksia ja moniarvoista demokratiaa parantamaan elinolosuhteita sekä edistämään inhimillisiä arvoja. Neuvoston päämaja on Strasbourgissa Ranskassa.

Euroopan neuvostoa ei pidä sekoittaa EU:n Eurooppa-neuvostoon (European Council), jolla tarkoitetaan Euroopan unionin huippukokousta eli valtionpäämiestapaamista.

 
artikkelibanneri Uusi Tie