Kristilliset järjestöt varautuneet vaihtelevasti suoraveloituksen päättymiseen

 

Finanssialan Keskusliitto muistuttaa järjestöjä hoitamaan suoramaksuun liittyvät muutostyöt

Monelle kristilliselle järjestölle suoraveloituksen kautta tulevat lahjoitukset ovat merkittävä rahoituslähde. Pankkien tarjoamat suoraveloituspalvelut päättyvät tammikuun lopussa korvautuen e-laskulla ja suoramaksulla. Etenkin pienemmät järjestöt ovat varautuneet muutokseen puutteellisesti.

Muutos johtuu siitä, että Suomi on siirtymässä yhteiseen euromaksualueeseen. Kansalliset suoraveloitusjärjestelmät lopetetaan euro-alueen maissa ensi vuoden alussa.

Asiakkaalle suoraveloitus on ollut laskujen maksussa helppo systeemi. Asiakas on vienyt ensimmäisen laskun pankkiin, joka on hoitanut suoraveloitussopimuksen teon laskun lähettäjän kanssa. Sen jälkeen lasku on veloitettu ilman mitään eri toimia asiakkaan tililtä eräpäivänä.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Moni kristillisiä järjestöjä tai yleishyödyllisiä kansalaisjärjestöjä säännöllisesti tukeva on käyttänyt ja käyttää yhä suoraveloitusta säännöllisen lahjoittamisen ja tukemisen kanavana. Useille järjestöille suoraveloitustukijat ovat merkittävä ja jatkuvuutensa sekä ennakoitavuutensa takia erittäin tärkeä tukijajoukko.

Kun suoraveloituspalvelu pankeissa loppuu, järjestöillä ja seurakunnilla on mahdollisuus siirtää lahjoittajat pankkien tarjoaman muuntopalvelun kautta automaattisesti suoraveloituksesta uuteen järjestelmään.

– Suoramaksu on vastaavanlainen palvelu kuin vanha kotimainen suoraveloitus on ollut. Hyväntekeväisyysjärjestö lähettää maksutiedot pankkiin, jolla on sen jälkeen maksutoimeksianto, mikä on vastaava järjestely kuin vanhassa suoravaloituksessa, Finanssialan Keskusliiton kehityspäällikkö Pirjo Ilola selvittää Radio Dein Ajankohtaistunnille.

Finanssialan keskusliitto: ”Takaraja ryhtyä toimiin on nyt”

Muutokseen liittyy kuitenkin pakollinen siirtymäaika, joka on yli 2,5 kuukautta. Useimmat pankit vaativat muuntopalveluilmoituksen tekemistä ennen marraskuun loppupuolta, jotta muutos astuu voimaan ajallaan tammikuun loppuun mennessä.

Suurin osa hyväntekeväisyysjärjestöjä on käynnistänyt nämä muunnot, jossa suoraveloitusvaltakirjat muunnetaan joko e-laskuksi tai suoramaksuksi.

Kristilliset järjestöt tuntuvat havahtuneen muutokseen vaihtelevasti. Radio Dein Ajankohtaistunnin soittokierros paljastaa, että suuremmat kristillisen kentän toimijat, kuten muun muassa lähetysjärjestöt, ovat jo varautuneet muutokseen ja valmistautuneet e-laskun ja suoramaksun käyttöönottoon.

Sen sijan moni pieni järjestökentän toimija vielä uinuu vanhojen suoraveloitusasiakirjojen alla ruususen unta.

– Isoimmat hyväntekeväisyysjärjestöt ovat yleisesti ottaen varautuneet hyvin. Pienillä ja paikallisilla järjestöillä, joilla on varainhankintaan keräyslupa, ovat kysymysmerkki, vahvistaa Pirjo Ilola Finanssialan Keskusliitosta.

Finanssialan Keskusliiton kehityspäällikkö Pirjo Ilolan mukaan uinuvien järjestöjen olisi syytä herätä muutoksen valmisteluun pikaisesti, jotta järjestöjen keräystoimintaan ei tule katkosta.

– Sanoisin, että takaraja ryhtyä toimiin on nyt. Viimein päivä, jolloin pystyy lähettämään muuntosanomia pankkiin, on 20. marraskuuta. Siihen mennessä omat järjestelmät pitää olla päivitettyinä ja asiakkaille muutoksesta tiedottavat kirjeet pitää olla lähetettyinä. Jos valmistelutoimia ei ole vielä aloitettu, nyt on jo kiire.

”Tukijan näkökulmasta vain nimike vaihtuu”

Medialähetys Sanansaattajien sidosryhmäpäällikkö Marja Soikkeli sanoo järjestön aloittaneen suoraveloitusjärjestelmään liittyvät muutostyöt viime keväänä.

– Otimme yhteyttä palveluntuottajaamme, jonka kanssa olemme tehneet muutosta ohjelmistopuolella sekä lähettäneet kirjeen tukijoillemme. Kirje lähti kesäkuun puolivälissä, ja siinä kerrottiin, että suoraveloitusasiakkaat vaihtuvat joko e-lasku- tai suoramaksuasiakkaiksi.

Soikkelin mukaan muutostyöt ovat vaatineet yllättävän paljon taustatyötä ja valmisteluita on jatkettu syksyllä. Asiakkaan elämään muutos ei vaikuta, kunhan järjestö, jota hän haluaa tukea, hoitaa asiaan liittyvät tehtävät.

– Asiakkaan ei tarvitse tällä hetkellä tehdä yhtään mitään. Hän voi rauhassa odottaa ja katsoa, että suoraveloitus vaihtuu suoramaksuun tai sitten e-maksuksi, jos on itse verkkopankin käyttäjä. Eli tukijan näkökulmasta vain nimike vaihtuu.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)