Ihmisiä ja ilmiöitä: Marita ja Markku Kulmala: Avioliittoleiri muutti elämän tärkeysjärjestyksen   Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Synkkä historia vaikuttaa yhä – Kristillinen perheradio hoitaa haavoja Kambodžassa

 

Sam Chann (oik.) esittelee ilmaiseksi jaettavaa radiota, jolla pystyy kuuntelemaan kristillisen perheradio Krusa FM:n ohjelmia. Kuva: Sansa.

Kambodžan pääkaupungissa toimivan radioasema Krusa FM:n tavoitteena on perheiden eheyttäminen. Punakhmerien aikana perherakenteet hajotettiin. Hirmuhallinto mm. päätti, kenen kanssa piti mennä naimisiin. Lapset erotettiin vanhemmistaan.

Pol Pot ja punakhmerit hallitsivat Kambodžaa vuosina 1975–78. He inhosivat koulutusta, yksilöllisyyttä ja vapautta ja aloittivat mittavan hävityksen. Maan perinteet, uskonto, teatteri, musiikki, sanomalehdet, koulut, kirjastot ja sairaalat hylättiin tai lakkautettiin. Kaupunkiväestö pakotettiin muuttamaan maaseudulle, jossa ihmisiä kuoli nälkään, sairauksiin ja pakkotyöhön.

Teloituksissa ja kansanmurhissa kuoli eri arvioiden mukaan 1,5–2 miljoonaa ihmistä. Jokainen kambodžalainen suku menetti jäseniään, ja jäljelle jääneet kantavat edelleen syviä haavoja sydämessään.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Menneisyyden traumoja hoidetaan radio-ohjelmissa

Väkivaltainen menneisyys ja kulttuuriperimä ovat aiheuttaneet esimerkiksi sen, että naisia pahoinpidellään. Naiset itse eivät kyseenalaista tätä. UNICEFin mukaan 40 prosenttia nuorista tytöistä uskoo, että naista saa lyödä.

Krusa FM:n näkynä on tarjota eheytymistä menneisyydestä, apua nykyhetkeen ja toivoa tulevaisuuteen. Medialähetys Sanansaattajat (Sansa) tukee Krusa FM:n lähettämiä Toivoa naisille, Toivon ilta ja Perheen parhaaksi -ohjelmia. Sana krusa on khmerin kieltä ja tarkoittaa perhettä.

Vaikka Kambodžassa on paljon köyhyyttä, on monilla varaa radioon. Nykyisin yhä useammalla on myös kännykkä, jolla kuunnellaan radio-ohjelmia. Ne ovat tärkeitä, sillä niissä on opetusta mm. naisen ja miehen tasa-arvosta, lasten kasvatuksesta ja perhesuhteista.

Henkinen miinakenttä on räjähdysaltis

Pol Pot kumppaneineen on yhteinen trauma, jolta kukaan kambodžalainen ei ole ollut turvassa. Aasialaisessa kulttuurissa on vahva kasvojen menettämisen pelko. Kasvoilla näkyy hymy, vaikka sisin olisi haavoilla. Tunteet ryöpsähtävät helposti hallitsemattomana kotiväkivaltana. Koska tunteita ei osata käsitellä, traumat siirtyvät sukupolvelta toiselle.

− Kambodžassa on yhteisöllinen ja autoritaarinen kulttuuri, jossa asioita tehdään yhdessä. Se pidättelee patoutumia ja vääristymiä, joita yksilön on vaikea purkaa, kuvaa Erja Tillgren, Sansan ulkomaisen työn va. sidosryhmäpäällikkö.

− Itsenäiseen ja kriittiseen ajatteluun ei ole totuttu alhaisen koulutustason ja osittain lukutaidottomien maassa, Tillgren jatkaa. Hän vietti syksyllä 2016 kaksi kuukautta Kambodžassa tutkien ja arvioiden Sansan tukemien radio-ohjelmien vaikutusta kuuntelijoiden elämään.

Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana Kambodža on kehittynyt harppauksin. Kuitenkin noin 40 prosenttia kansasta elää edelleen köyhyysrajan tuntumassa. Myös koulutustaso on monin paikoin alhainen.

Kambodžalaisista yli 30 prosenttia on alle 14-vuotiaita ja vain noin 10 prosenttia yli 55-vuotiaita. Väestöstä 97 prosenttia on buddhalaisia, kristittyjä on alle prosentti.

 
Sansa artikkeliban.1.5.- MJa