Kriittinen suhde somalialaisiin vaikuttaa auttamishaluun Itä-Afrikan kriisissä

 

Hätä Itä-Afrikassa näkyy kärsivien lasten kasvoilta. Kuvan lapset kuuluvat niihin onnekkaisiin

Maailman pahin ruokakriisi koskettaisi ehkä enemmän, jos se olisi sattunut jossain muualla.

Itä-Afrikan ruokakriisi on laajalti tiedostettu, mutta se ei ole nauttinut samanlaista sympatian aaltoa kuin esimerkiksi Haitin tai Japanin kriisit. Kuivuus koettelee arviolta 11,5 miljoonaa ihmistä.

Avustusjärjestöt ovat viime päivinä valitelleet, että Somalian nälänhädästä – joka on levittäytynyt myös Keniaan, Tansaniaan ja Djiboutiin – on tulossa pelottavaa vauhtia niin sanottu unohdettu kriisi.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Nälkä koskettaa paimentolaisia

Koordinaattorina helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida Internationalissa työskentelevä Prakas Lal kertoo, että nälänhätä on sidoksissa paikalliseen elämäntapaan.
– Kuivuuden uhrit ovat paimentolaisia. He asuvat valmiiksi kuivilla seuduilla liikkuen karjalaumojen kanssa aina sinne, missä karja voi laiduntaa ja ihmiset voivat saada ruokaa.
– Moderni ihminen saattaa kysyä, miksi kukaan edes haluaa elää tällaista elämää ja miksi he eivät yksinkertaisesti muuta helpompiin oloihin tai aloita esimerkiksi maanviljelystä. Minulla ei ole vastauksia, he ovat eläneet näin satoja vuosia, ja tulevat todennäköisesti aina elämään, Lal kuvailee.

– Avun tarvitsijan elämäntapa ei ole sinänsä kynnyskysymys. Meidän ja muiden järjestöjen tehtävänä on aina pelastaa ihmishenkiä. Meidän tulee auttaa somalialaisia, Lal kiteyttää.
Suomessa somalien maahanmuutto on aiheuttanut ongelmia. Prakas Lal tietää, ettei Somalian hätä välttämättä kosketa samalla tavalla kuin hätä jossain muualla.
– Kysymys ei tosin ole vain suomalaisesta ilmiöstä. Somaleita vieroksutaan kaikkialla, Prakas Lal sanoo.