Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Kotimaa24 nosti elämän arvokkuudesta kirjoittaneen Nuotta-lehden uutisotsikoihin natsivertauksesta

 

Kotimaa24 uutisoi Nuotta-lehden rippikoulunumerosta otsikolla ”Riparilehti vertaa Suomen sikiöseulontoja Natsi-Saksaan”. Uutisen mukaan ”kirkon yleistä linjaa jyrkemmät eettiset kannanotot saavat Nuotassa runsaasti tilaa” ja lehti sisältää voimakasta kirkkokritiikkiä. Uutiseen on tarttunut myös muun muassa Uusi Suomi ja Ilta-Sanomat.
– Kotimaan uutinen tuntui hämmentävältä ja tarkoitushakuiselta. Siinä oli irroteltu lainauksia asiayhteyksistään. Sen sijaan juttujen ydin jäi hämärän peittoon. Ihmisen arvoa lehdessä käsiteltiin, Nuotan päätoimittaja Mika Falk sanoo.

 

Kotimaa24:lle aihetta kommentoinut rippikoulusta vastaava kirkon työalasihteeri Jarmo Kokkonen kertoi Seurakuntalainen.fi:lle, että ei ole nähnyt koko Nuotta-lehteä. Kotimaa oli saanut häneen eilen yhteyden automatkalta.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

– Olen kommentoinut vain sitaattilainausten varassa.

Hän ei tahdo perua sanomisiaan, mutta painottaa, että usein kokonaisuus saattaa antaa toisenlaista näkökulmaa. Hänen mukaansa on vaikea mennä sanomaan mitään voimakasta pelkkien yksittäisten sitaattien pohjalta.

– En sitä Nuotan perusintentiota epäile tai kyseenalaista.

Ripari-Nuotan teemana on ”Olet arvokas!” Numerossa käsitellään muun muassa ihmisoikeuksia sekä elämän arvokkuutta esimerkiksi vammaisuudesta, ylipainosta, syömishäiriöistä tai etnisestä taustasta huolimatta.

– Jos tämä jotain keskustelua herättää, niin toivoisin tämän herättävän keskustelua siitä, että ihminen on arvokas, päätoimittaja Mika Falk sanoo.

Lisäksi lehdessä on artikkeleita esimerkiksi luterilaisten paikallisseurakuntien nuorisotyöstä sekä ripariliite, jossa on muun muassa rippikoululaisten ja isosten haastatteluja sekä ulkoläksymuistio. Nuotta-lehden rippikoulunumeroa on painettu 5000 kappaletta. Seurakunnat ovat voineet tilata lehteä jaettavaksi rippikoululaisille.

Irralliset lainaukset eivät anna koko kuvaa

Kotimaa24 on poiminut uutiseensa otteita muun muassa Nuotan sepitteellisestä Nokkapokka-aukeamasta, jossa kristitty ja feministi väittelevät aiheesta ”Saako sikiön surmata?” Nokkapokka on yksi Nuotan vakiopalsta, jossa nostetaan kärjistetysti ajankohtaisia ja ajattomia asioita vuoropuheluun fiktiivisen keskustelun muodossa.

Uutisen otsikkoon (”Riparilehti vertaa Suomen sikiöseulontoja Natsi-Saksaan”) päätynyt seikka mainitaan lehdessä yhtenä esimerkkinä Iron Sky -elokuvan innoittamassa elokuva-analyysissa ja lainauksena ihmisoikeusjuristi Theresia Degenerilta: ”Ihmisoikeusjuristi Theresia Degener väittää, että Suomessakin käytössä olevat sikiöseulonnat perustuvat kansallissosialistien puolustamaan rodunjalostusoppiin.” Varsinainen artikkeli käsitteli J. Budziszewskin kirjaa Tätä emme voi olla tietämättä ja sen ajatuksia ihmisen sisäsyntyisestä tiedosta moraalista ja Jumalasta. Lisäksi uutiseen on poimittu lainauksia julkilausutun satiirisesta kolumnista.

”Kilpailevista tahoista kirjoittamista ei voi välttää”

Nuottaa kritisoivan uutisen lopussa mainitaan Kotimaa24:n taustalla olevan Kustannus-Osakeyhtiö Kotimaan julkaisevan nuortenlehti Fleimin ripariextraa. Uutisen toimittaja on kirjoittanut uutisia myös Fleim.fi-sivustolle.

Uutisen kommenteissa mainitaan useaan otteeseen kyseenalainen kilpailuasetelma.

 ”Jutusta saa valitettavasti myös sen kuvan, että se on kirjoitettu kilpailevaa lehteä mustamaalaavaksi ja FLEIM:in levikin kohottamiseksi.” Sami Tammisalo kirjoittaa kommentissaan.

Kotimaa-lehden päätoimittaja Mari Teinilän mukaan kilpailevista tahoista kirjoittamista ei voi välttää. Selkeyden vuoksi uutisessa tahdottiin myös tuoda vahvasti julki kytkös Kotimaa24:n ja Fleim-lehden välillä.

– Kyllä me tätä harkittiin, mutta päädyttiin siihen, että on ilman muuta selkeämpää mainita suoraan.

Teinilä torppaa myös väitteet Fleimin levikin kohottamisesta, sillä tämän vuoden ripariextra on painettu jo etukäteen tilausten perusteella. Hän myös kieltää Kotimaa24:n toimivan sensaatiohakuisesti.

 

Lue Kotimaa24:n uutinen.

Lue Ripari-Nuotassa julkaistut artikkelit, joihin Kotimaa24 viittasi.