Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Kommunistihallinto tehnyt Vietnamin kristityistä vahvoja ja luovia – Podcast

 

Vietnamin kommunistinen hallinto on pannut kristityt lujille. Kyläpäällikkö voi saada ylennyksen, kun kyläläinen luopuu uskostaan. Pastori Ngoc kertoo vainotun seurakunnan elämästä puolen vuosisadan ajalta.

Open Doorsin tiimi vieraili viime vuonna pastori Ngocin* luona, joka johtaa Keski-Vietnamissa 150 hengen seurakuntaa. Perinteisen pho kho -nuudeliaterian jälkeen Ngoc vei vieraat kiertomatkalle. Kaupungin kadut olivat jo aamuvarhain täynnä kiireisiä ihmisiä. Kun päästiin leveämmille teille, Ngoc kertoi kokemuksistaan kristittynä ja pastorina Vietnamin kommunistihallinnon puristuksessa.

Hallitus haluaa kontrolloida maahan lännestä tuotua kristinuskoa.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Uhkaavatko kristityt hallitusta?

Vietnamin pastorit ja evankelistat ovat kokeneet hallituksen äärimmäistä painostusta sen jälkeen kun maa julistautui virallisesti kommunistiseksi. Pastori Ngoc on 60-vuotias ja vaikuttaa pidättyväiseltä ja vakavalta. Hän kuitenkin hymyilee kertoessaan kokemuksistaan.

”Seurakuntamme kokoontui salaisesti kielloista huolimatta. Luokseni tuli poliiseja, jotka huusivat raivoissaan, että laki kieltää sellaiset kokoukset. Selitin, miksi seurakunnan kokoontumisia tarvitaan, mutta he eivät kuunnelleet. Minulla ei kuitenkaan ollut mitään hävittävää. Omakin ääneni nousi: ’Ensi sunnuntaina kokoonnumme kirkossa! Kerään kokoon kaikki alueen kristityt ja pidämme siellä jumalanpalveluksen. Jos aiotte estää sen, me taistelemme!’”

Puoli vuotta myöhemmin yksi poliiseista palasi Ngocin luo ja pyysi anteeksi: ”Jos olisin ollut sinä, olisin tehnyt samoin.” Ngoc toteaa, että Jumala käytti tilannetta hyväkseen. ”Seurakunta sai mahdollisuuden kokoontua ja antoi itsestään luotettavan kuvan viranomaisille. Pienikin asia voi olla Jumalan käden työtä.”

Maaseudulla valtateiden varsilla näkyy kumipuita ja hallituksen propagandajulisteita. Hallinto haluaa pysäyttää länsimaiden vaikutuksen. Siksi se tahtoo kontrolloida myös kristinuskoa, jonka länsimaalaiset toivat maahan. ”Sodan jälkeen 1970-luvulla hallitus ei halunnut kirkon kasvavan. Pastorit ja seurakuntien johtajat vangittiin vähintään kahdeksi vuodeksi. Minun lisäkseni monet muut lähetettiin uudelleenkoulutusleireille”, Ngoc muistelee.

”Vaino teki kristityistä vahvempia. Kirkko kasvoi, ja me levitimme evankeliumia rohkeasti. Varovaisuus teki meidät joustaviksi. Vaihtelimme aikatauluja – tapasimme joskus aamuvarhain, joskus myöhään illalla.”

Varovaisuus teki meidät joustaviksi, vaihtelimme kokoontumisten aikatauluja.

Onnistunut vaino tuottaa ylennyksen

Pastori Ngocin seurakunnan kaunis kirkko on rakennettu betonista ja tiikistä. Heimoyhteisön asuttamassa kylässä useimmat kyläläiset osallistuvat jumalanpalveluksiin. Teehetken aikana Ngoc näyttää vieraille videon hautajaisista.

”Viime vuonna vierailin kylässä, jossa tapahtui onnettomuus. Siinä kuoli eräs hallituksen entinen virkamies, joka oli kristitty. Ostin arkun, ja aikeenamme oli haudata mies hänen omalle tontilleen. Paikallishallinto kuitenkin esti aikeen, joten päätimme haudata hänet yleiselle hautausmaalle. Kyläpäällikkö puolestaan kielsi meitä kulkemasta yleisellä tiellä, minkä vuoksi jouduimme raivaamaan polun hautausmaalle jyrkän metsänrinteen kautta.”

Ngoc näkee tässä hallituksen uuden toimintatavan: ”Hallitus lupaa kyläpäälliköille ylennyksiä, jos he saavat kristityt luopumaan uskostaan. Hallitus myös vahvistaa rajaseutujen kyliä, joissa sijaitsi sodan aikana armeijan leirejä. Koska asukkaat aivopestään kommunistiseen ideologiaan lapsuudesta alkaen, uskonnolla tai kristityillä ei ole sijaa heidän kylissään.”

Karanteenin aikana käännyttiin Jeesuksen puoleen

Ngocin auton tuulilasiin on kiinnitetty kristittyjen kansainvälinen ikhtys- eli kalasymboli ja kirjaimet J-E-E-S-U-S. Vietnamin kristityt kuuluvat maailmanlaajuiseen kristittyjen perheeseen ja tarvitsevat sen esirukouksia. Ngocin tärkeimmät rukousaiheet ovat seurakuntien rukouselämän kasvu ja Jumalan Sanan opettaminen: ”Jos seurakunta elää rukouksessa ja ymmärtää Jumalan Sanaa, se seisoo lujana uskossa ja kestää minkä koettelemuksen tahansa.”

COVID-19-sulun takia monet Ngocin seurakunnan jäsenet menettivät työnsä tai kärsivät kriisistä muuten. Vietnamin hallitus tarjoaa kansalaisille ruoka-apua, mutta paikallishallinto on poistanut kristityt avunsaajien listoilta. Silti karanteenijakson aikana Ngocin seurakuntaan liittyi joka viikko kymmenisen käännynnäistä.

Vietnamissa tarvitaan enemmän vapautta ja resursseja evankeliumin levittämiseen. Ngocin seurakunnalla on käytössä Open Doorsin kehittämä Kristittyjen perheiden varustamisohjelma. Se on Vietnamin heimoyhteisöille sovitettu ohjelma, joka sisältää saarnoja, pyhäkoulu- ja hartausmateriaalia sekä nelipäiväisen perheleirin.

Rukoile
– että Jumala siunaisi Ngocia ja hänen perhettään edelleen. Rukoile, että Herra laajentaisi hänen aluettaan, jotta yhä useammat voisivat löytää Herran luo.
– että hänen seurakuntansa jäsenet löytäisivät töitä, jotta he voisivat elättää perheensä. Rukoile, että Herra antaisi heille viisautta ja suojaa.
– että Vietnam antaisi kristityille enemmän vapautta evankeliumin levittämiseen.

*Nimi muutettu turvallisuussyistä

Pienikin asia voi olla Jumalan käden työtä.

 
Open Doors tilaa ilmaislehti punainen

Aiheet