Kolmasosa Bangladeshista ja Nepalista tulvien peitossa

 

Tulvat ovat tuhonneet monin paikoin sadot ja karjan. Kuva: IFRC

Samaan aikaan, kun Texasin tulvat ovat nousseet ykkösuutiseksi länsimaissa, ennennäkemättömät tulvat ovat koetelleet Bangladeshia, Nepalia ja Intiaa.

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälisen liiton IFRC:n mukaan yli kolmasosa Bangladeshin ja Nepalin alueesta on tulvien peitossa.

Syyskuun ensimmäisenä päivänä tilanne oli IFRC:n mukaan se, että monsuunisateet ja tulvat ovat vaikuttaneet 41 miljoonan ihmisen elämään. Tulvat ovat vahingoittaneet tai tuhonneet 950 000 kotia, ja yli 1 200 ihmistä on kuollut.

SRO-PK, neliöb. 18.7.-14.8. MJa

”Tästä on kovaa vauhtia tulossa yksi vakavimmista humanitaarisista kriiseistä, joita tällä alueella on ollut. Tarvitsemme kiireellisiä toimia, jotta voimme kohdata tulvista kärsivien miljoonien ihmisten tarpeet”, sanoi IFRC:n Aasian johtaja Martin Faller 18. elokuuta.

Vaikutuksia suomalaisten yhteistyökumppaneihin

Tulvat ovat vaikeuttaneet myös suomalaisten lähetysjärjestöjen yhteistyökumppanien työtä. Lähetysyhdistys Kylväjän yhteistyöjärjestö BLM-F evakuoi Uzipurin asuntolan 52 lasta Luoteis-Bangladeshissa ja koulunkäynti keskeytettiin. 23. elokuuta vesi oli alkanut laskemaan, mutta koulutuskeskuksen rakennukset olivat kahta lukuun ottamatta veden vallassa. Tulvat ovat levinneet myös Naogaonin kaupunkiin, jossa sijaitsee BLM-F:n toimisto.

”Tulva on suuri katastrofi Bangladeshille. Maanviljelijät ovat menettäneet satonsa ja karjansa, monet rakennukset ovat vaurioituneet ja tie- ja rautatieverkoston kärsineet tuhoja”, kerrotaan Kylväjän uutisessa.

Suomen Lähetysseura myönsi 15. elokuuta 70 000 euroa hätäapua Nepalin tulvien uhreille. Lähetysseuran aluetiedottaja Janne Juhaninmäki arvioi 19. elokuuta, että Nepalin maanviljelylle keskeisellä Terain alueella noin 80 prosenttia viljelyksistä on huuhtoutunut veden alle. Satojen tuhoutumisen on arvioitu aiheuttavan noin 67 miljoonan euron taloudellisen menetyksen.

Lähetysseuran antama hätäapu on puhdasta vettä, ruokaa, väliaikaisia majoitustiloja, vaatteita ja peittoja, myöhemmin myös psykososiaalista tukea ja vesi- ja sanitaatiojärjestelmien korjausta. Lähetysseuran työalueilla on noin 600 vammaista ihmistä, jotka asuvat tulva-alueilla. Heistä 350:n arvioidaan tarvitsevan tukea.

 

Aiheet