Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

KK Kuolemankauppias -kirja halutaan Venäjän evankeliointiin

 

Avainmedian Heikki Jäntti (vas.) ja Niilo Närhi sekä Kari Korhonen odottavat kirjakampanjan alkua. Kuva: Anssi Tiittanen

Entisen huumekauppiaan tarina voi antaa päihde- ja vankilakierteessä oleville ja hoitokodeissa toipuville uuden elämän toivoa, Avainmedia-lähetysjärjestössä uskotaan.

Suomalainen helluntailainen lähetysjärjestö Avainmedia haluaa tavoittaa erityisesti vankilatuomiota kärsiviä venäläisiä kirjan avulla. KK Kuolemankauppias on Riku Rinteen vuonna 2000 kirjoittama kirja, joka kertoo rajun tositarinan huumekauppias Kari Korhosen elämästä ja uskoontulosta. Se on nyt käännetty venäjäksi, ja Avainmedia etsii rahoitusta kirjojen painamiseksi.

Kirja on monille suomalaisillekin tuttu: teos valittiin vuoden 2001 kristilliseksi kirjaksi, ja vuonna 2005 otetun koululaispainoksen siivittämänä siitä on otettu jo neljätoista painosta. Kirjaa on levinnyt maailmalle yhteensä 87 200 kappaletta.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

”Olen varma, että ihmisiä tulee edelleen uskoon”

KK Kuolemankauppias -kirja sai alkunsa helluntailiikkeen Juhannuskonferenssissa kesällä 2000. Kustannusyhtiö Kuvan ja Sanan toimitusjohtaja Pekka Haapasaari kuuli silloin Kari Korhosen elämäntarinan ja innostui sen saamisesta kirjaksi.

Käsikirjoitus syntyi kolmessa kuukaudessa syksyn 2000 aikana. Korhonen kiersi vielä vankiloissa entisten rikostovereidensa luona tarkistamassa, että asiat olivat varmasti tapahtuneet niin kuin kirjassa kuvattiin.

Vuonna 2005 Kuolemankauppiaasta otettiin 72 000 kappaleen painos kirjakampanjaa ja koulutyötä varten. Kouluja kiertänyt entinen huumediileri jalkautui kouluihin ennen näkemättömällä aktiivisuudella kertoen uskoontulostaan ja välittäen kirjoja kuulijoilleen.

– Hulluina vuosina 2005-2007 pidin yli 400 tilaisuutta vuodessa ja olin jatkuvasti menossa. Ja joka vuosi suuri joukko nuoria tuli uskoon, Alajärvellä tuolloin asunut Korhonen muistelee.

– Olen edelleenkin varma siitä, että ihmisiä tulee kyllä uskoon, jos heidän luokseen vain mennään oikealla tavalla.

Venäjällä vuodessa 100 000 päihdekuolemaa

Vuonna 2012 Kari Korhonen vieraili Avainmedian toiminnanjohtajan Niilo Närhin kanssa Permissä, jossa Venäjän Helluntaikirkon piispa Eduard Grabovenko kuuli KK:n todistuksen ja sai tietää hänen kirjastaan.

– Grabovenko totesi, että he tarvitsevat Venäjän huumekotien vieroitustyöhön ja osaksi Vuosi Jeesukselle -kampanjaa juuri tällaista kirjaa.

Kun Kuva ja Sana antoi oikeuden kirjan kääntämiseen, Korhonen luopui tekijänpalkkioistaan ja seurakunta antoi taloudellista tukea käännöstyöhön, Kuolemankauppias saatiin käännettyä venäjäksi. Käännös valmistui kolme kuukautta sitten.

– Venäjällä kuolee joka vuosi huumeiden yliannostukseen 30 000 ihmistä ja viinaan 70 000 ihmistä. Kristillisissä hoitokodeissa tarvitaan kipeästi sopivaa kirjallisuutta, sanoo Avainmedian toiminnanjohtaja Niilo Närhi.

– Lisäksi Venäjällä liikkuu kymmeniä suomalaisia tiimejä, jotka tekevät työtä alkoholistien, narkomaanien ja vankien parissa. Myös maamme vankiloissa istuvista rikollisista huomattava osa on venäjänkielisiä. Kaikille näille ryhmille tällä venäjänkielisellä kirjalla voi olla todella suuri merkitys.

Kuolemankauppiaasta on tarkoitus ottaa syksyyn mennessä 10 000 kappaleen painos, ja painotyö tehdään todennäköisesti Pietarissa. Hankkeelle haetaan nyt rahoitusta Venäjällä ja myös Suomessa.