Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Kirkossa on tehty varhaisnuorisotyötä jo sata vuotta

 

Valtakunnallinen Pisara-suurleiri huipentaa juhlavuoden. Leiri pidetään heinäkuussa Pieksämäellä Partaharjun toimintakeskuksessa. Kuva: Partaharjun toimintakeskus

Kirkon kouluikäisten 100 vuotta iloa -juhlavuotta vietetään vuonna 2019 seurakunnissa ympäri maan paikallisilla tyyleillä. Juhlavuotta on alusta asti rakennettu yhdessä kouluikäisten kanssa.

Logokilpailun voittajatyö on riihimäkeläisten kahdeksasluokkalaisten Iidan ja Mirellan suunnittelema ja piirtämä. Logossa koululaiset matkaavat kristinuskon keskeisten arvojen, uskon, toivon, rakkauden ja rauhan, siivittäminä.

“Meille juhlavuoden järjestäjille oli alusta asti selvää, että lapset ja nuoret ovat nimenomaan juhlavuoden tekijöitä, eivät vain toiminnan kohteita. Olemme iloisia, että tämä näkyy alusta asti jo juhlailmeessä ja nimessä”, kommentoi viestinnän ja vaikuttamisen johtaja Katri Korolainen Nuori kirkko ry:stä.

IK-opisto Neliöb. 18.-31.3.

Juhlavuoden “100 vuotta iloa” voittanutta nimeä ehdottivat niin ikään riihimäkeläiset Anni ja Kristiina osallistuessaan seurakunnan leirille.

Pisara-suurleiri huipentaa juhlavuoden heinäkuussa

”Juhlavuoden ensimmäisenä lahjana julkaisemme koululaisille suunnatun uuden YouTube-kanava Ttilan tammikuussa. Huipentumaa juhlitaan valtakunnallisesti Pisara-suurleirillä 24.–29.7. Partaharjulla, Pieksämäellä. Keväällä käynnistyy myös Yö kirkossa -haastekampanja, jossa haastetaan seurakuntia mukaan viettämään marraskuussa samaan aikaan yötä omassa kirkossaan”, kertoo Kirkkohallituksen johtava asiantuntija Katri Vappula.

Juhlavuosi näkyy lisäksi myös muun muassa hiippakunnallisilla kerhonohjaajapäivillä ja varhaisnuorisotyön alueseminaareissa.

Kristillisen poika- ja tyttötyön historian alkulähteillä ovat vuonna 1919 perustetut Suomen Nuorten Kristillisen liiton (SNKL:n) Tytöt ja NMKY:n Poikien Liitto. Näiden pohjalta ponnistivat Poikien Keskus ja Tyttöjen Keskus. Poikien Keskus tavoitti parhaimmillaan noin 45 000 poikakerholaista ja Tyttöjen Keskuksella puolestaan noin 54 000 tyttöä ohjaajineen jäsenseurakuntiensa kautta. Näiden järjestöjen työtä jatkaa nykyisellään Nuori kirkko ry, joka perustettiin vuoden 2017 alussa.

Juhlavuotta koordinoivat Nuori kirkko ry ja kirkkohallituksen Kirkon kasvatus ja perheasiat -yksikkö yhteistyönä.

Kirkon viestintä