Kirkon omasta ”Trojan hevosesta” kantautuu soraääntä

 

Risto Soramies valittiin Luther-säätiön piispaksi lauantaina. KUVA: Vuokko Vänskä

KUUNTELE HAASTATTELU. Luther-säätiön lauantaina perustaman lähetyshiippakunnan piispa Risto Soramies sanoo saaneensa Tampereen piispa Matti Revolta ”kohteliaan vastauksen” esittämäänsä tapaamispyyntöön. Mahdollinen tapaaminen sovittaneen kirkkosalien ulkopuolelle. Soramies epäilee, että kahden piispan asettuminen yhteiseen ehtoollispöytään saattaisi olla ”epärehellistä”.

Kirkon maaperällä vaikuttava ”Troijan hevonen” eli Luther-säätiö yllätti viime lauantaina perustamalla yhteyteensä Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan. Oman hiippakunnan avulla halutaan palvella entistä paremmin Luther-säätiön seurakuntia ja papistoa.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Aiemmin Luther-säätiön piispana on toiminut Matti Väisänen ruotsalaisen Missionsprovinsen-lähetyshiippakunnan kautta. Väistyvä piispa vahvisti suhteen säilyvän Missionsprovinseniin, mutta uuden Lähetyshiippakunnan perustamisen myötä Suomeen syntyy itsenäinen kirkollinen rakenne.

Uudeksi piispaksi valittu Risto Soramies, 67, kertoi Radio Dein Ajankohtaistunnin haastattelussa olleensa yhteydessä omaan paimeneensa Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repoon. Soramies suostui paljastamaan tässä vaiheessa vain sen, että sai Revolta tapaamispyyntöönsä ”kohteliaan vastauksen”.

Repo kieltäytyi Radio Dein pyynnöstä kommentoida Luther-säätiön tilannetta ja Risto Soramiehen asemaa vedoten siihen, että sen seurauksena hän voisi joutua jääväämään itsensä asian mahdollisesta käsittelystä tuomiokapitulista.

”Olisi epärehellistä esittää, että olemme samassa ehtoollispöydässä”

Luther-säätiö tuli muutama vuosi sitten tunnetuksi siitä, ettei se jakanut ehtoollista Helsingin hiippakunnan piispa Eero Huoviselle.

Soramies väisti Radio Dein Ajankohtaistunnin esittämän kysymyksen siitä, jakaisiko hän leivän ja viinin Tampereen hiippakunnan piispa Matti Revolle.

Soramies tyytyi toteamaan, että Luther-säätiöllä ”on virallisen kirkon linjaan nähden niin suuri ero hengellisesti, että olisi vähän molemmin puolin epärehellistä esittää, että olemme samassa ehtoollispöydässä niin kuin meillä olisi kaikki asiat hyvin keskenämme. Ja niinhän ei ole.”

Soramies kuitenkin painottaa, että Luther-säätiö jakaa edelleenkin evankelis-luterilaisen kirkon kanssa saman tunnustuksen, joka on ”ennen kaikkea kirkkojärjestyksen tärkein asia”.

Vaikka säätiössä nähdään kirkon lipsuneen omasta tunnustuksestaan, Soramies sanoo Luther-säätiön kuuluvan kirkkoon ja kieltää säätiön olevan perustamassa uutta kirkkoa.

Lue myös:

Lähetyshiippakunnan piispa: ”Raamattu on hyvin selvä kirja”

Lähetyshiippakunnan kotisivut

Kuuntele Risto Soramiehen haastattelu Radio Dein Ajankohtaistunnilla (toimittajana Ariel Neulaniemi):

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)