Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Kirkon keskustelut SuomiAreenassa: ”Saarnapöntöstä ei saarnata nykyään syntiä”

 

Suomi-Areenan synti-illan keskustelijoina oli mm. Björn Vikström ja Leena Lehtolainen

SuomiAreenan keskustelutilaisuudessa 18. heinäkuuta Porissa keskusteltiin synti-käsitteen laimenemisesta ja pahuuden olemuksesta. Milloin maailmasta tuli synnitön? -keskusteluillassa keskustelijoina olivat europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola, kirjailija Leena Lehtolainen, kolumnisti Jukka Relander ja piispa Björn Vikström sekä juontajana kirjailijapastori Jaakko Heinimäki.

 

Heinimäen mukaan kristillistä ihmiskäsitystä moititaan pessimistiseksi, vaikka se ei pidä paikkaansa.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Ihmiskäsitys on enemmänkin realistinen. Saarnapöntöstä ei nykyään syntiä ja syyllisyyttä saarnata, vaan moralisoinnin hoitavat iltapäivälehdet, sanoi Heinimäki.

Synti-käsitteen todettiin laimentuneen kuvaamaan pieniä paheita ja esimerkiksi makeita mielitekoja. Ihmisiltä kysytään inhokkeja eikä enää asioita, mitä arvostetaan tai kunnioitetaan. Relander muistutti siitä, että synti-käsite voi ”tulla takaisin” ja saada jälleen uutta sisältöä, koska synnintuntoa ja syyllisyyttä koetaan yhä.

Leena Lehtolainen pohti, miten saavuttaaksemme armon meidän on nähtävä pahuus itsessämme.

– On vapauttava ajatus, että kaikki meistä ovat syntisiä. Kysymys ei olekaan, miten maailmasta saataisiin synnittömämpi, vaan miten tästä saataisiin armollisempi.

Dekkarikirjailijana Lehtolainen on pohtinut pahuutta ja syntiä sekä lukenut pahan psykologiasta.

– Kaikki pahuus, mistä kirjoitan, täytyy löytää itsestäni, sanoo Lehtolainen,

SuomiAreena on yhteiskunnallinen kesäinen keskustelutapahtuma Porissa. Evankelis-luterilainen kirkko ja sisäministeriö ovat kesän 2012 pääyhteistyökumppanit tapahtuman järjestävien MTV3:n ja Porin kaupungin kanssa.

 

Kirkon ohjelma SuomiAreenalla.