Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Kirkon keskustelut SuomiAreenassa: ”Saarnapöntöstä ei saarnata nykyään syntiä”

 

Suomi-Areenan synti-illan keskustelijoina oli mm. Björn Vikström ja Leena Lehtolainen

SuomiAreenan keskustelutilaisuudessa 18. heinäkuuta Porissa keskusteltiin synti-käsitteen laimenemisesta ja pahuuden olemuksesta. Milloin maailmasta tuli synnitön? -keskusteluillassa keskustelijoina olivat europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola, kirjailija Leena Lehtolainen, kolumnisti Jukka Relander ja piispa Björn Vikström sekä juontajana kirjailijapastori Jaakko Heinimäki.

 

Heinimäen mukaan kristillistä ihmiskäsitystä moititaan pessimistiseksi, vaikka se ei pidä paikkaansa.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

– Ihmiskäsitys on enemmänkin realistinen. Saarnapöntöstä ei nykyään syntiä ja syyllisyyttä saarnata, vaan moralisoinnin hoitavat iltapäivälehdet, sanoi Heinimäki.

Synti-käsitteen todettiin laimentuneen kuvaamaan pieniä paheita ja esimerkiksi makeita mielitekoja. Ihmisiltä kysytään inhokkeja eikä enää asioita, mitä arvostetaan tai kunnioitetaan. Relander muistutti siitä, että synti-käsite voi ”tulla takaisin” ja saada jälleen uutta sisältöä, koska synnintuntoa ja syyllisyyttä koetaan yhä.

Leena Lehtolainen pohti, miten saavuttaaksemme armon meidän on nähtävä pahuus itsessämme.

– On vapauttava ajatus, että kaikki meistä ovat syntisiä. Kysymys ei olekaan, miten maailmasta saataisiin synnittömämpi, vaan miten tästä saataisiin armollisempi.

Dekkarikirjailijana Lehtolainen on pohtinut pahuutta ja syntiä sekä lukenut pahan psykologiasta.

– Kaikki pahuus, mistä kirjoitan, täytyy löytää itsestäni, sanoo Lehtolainen,

SuomiAreena on yhteiskunnallinen kesäinen keskustelutapahtuma Porissa. Evankelis-luterilainen kirkko ja sisäministeriö ovat kesän 2012 pääyhteistyökumppanit tapahtuman järjestävien MTV3:n ja Porin kaupungin kanssa.

 

Kirkon ohjelma SuomiAreenalla.