Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Kilpailuhenkisyys – hyvästä vai pahasta?

 

Jokaisen arjessa on paljon kilpailua ja ympäri maailmaa järjestetään jatkuvasti erilaisia kilpailuja. Saako kristitty olla kilpailuhenkinen ja onko kilpaileminen turhaa? Alasarjaurheilija ja teologi Antti Koskenniemi vastaa myöntävästi.

Ihmiset tuppaavat olemaan kilpailuhenkisiä missä tahansa asiassa. Kun pelaa pingistä kaverin kanssa, ja kaveri saa enemmän pisteitä, alkaa helposti ärsyttää ja kilpailu saattaa jäädä puoliväliin. Kilpailutilanne on myös se, että kaveri saa paremman numeron kokeesta kuin sinä. Voi olla välillä vaikea myöntää olevansa jossakin asiassa huonompi kuin toinen.

”Tervehenkinen kilpailu tuo elämään iloa ja merkitystä”

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Saisiko kristitty edes olla kilpailuhenkinen? Alasarjaurheilija, teologi ja Helsingin Kansanlähetyksen nuorisotyöntekijä Antti Koskenniemen mielestä saa. Koskenniemi kertoo, että tervehenkinen kilpailu tuo elämään iloa ja merkitystä – sekin on siis Jumalan hyvä lahja.
– Toisaalta on olemassa raja, jonka toisella puolella oleva kilpailuhenkisyys ei kuulu kristitylle, Koskenniemi sanoo. Paavalikin kirjoittaa kilpailusta kauniiseen sävyyn.

 

Kilpailuhenkisyydestä sekä hyötyä että haittaa

Koskenniemen mukaan kilpailu ei ole vain ihmisten juttu, vaan kaikkiin luontokappaleisiin on sisäänrakennettu tarve menestyä.
– Ihmisten maailmassa palkintona menestyksestä on arvostusta, asemaa, rahaa ja hyvää oloa.
Koskenniemi kertoo itsekin olevansa kilpailuhenkinen, ja oli peli miten merkityksetön tahansa, on jalkapallokentältä ja jääkiekkokaukalosta mukavampi poistua voittajana.
– Kilpailuhenkisyys näkyy kai siinä, kuinka paljon on valmis tekemään voittamisen eteen. Näin vanhoilla päivilläni olen alkanut hyväksyä, että vastustajakin ansaitsee joskus voittonsa ja ilonsa, Koskenniemi sanoo.
– Haasta joku kaveri joko lautapeliin tai painimatsiin. Kun hän vääntää sinut painiotteella maahan tai heittää pelilaudan nurin, hän saattaa olla kilpailuhenkinen, Koskenniemi sanoo humoristisesti.
Kilpailuhenkisyys voi kannustaa ihmisiä parempiin suorituksiin, ja yhdessä tsemppaaminen luo ihmisten välille upean siteen. Terveestä kilpailusta voi olla myös hyötyä, Koskenniemi sanoo.

”Kilpailuhenkisyys ei saisi vaikuttaa lähimmäisen rakkauteen.”

Teksti Emilia Mäenranta | Kuvat Mikael Tammilehto & Pixabay/maxmann

Lue artikkeli kokonaisuudessaan Nuotta.com-sivuilta!