Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Kiina arvostelee Yhdysvaltain uskonnonvapausraporttia

 

Kiinan ulkoministeriön puhemies Hua Chunying vuonna 2011. KUVA: WIKIMEDIA COMMONS/FLICKR/WIKIMEDIA COMMONS

Kiina on jättänyt protestin Yhdysvalloille, kun Yhdysvaltain hallituksen komitea sanoi, että Kiinan uskonnonvapautta rikkovat toimet ovat ”vakavia” ja ”systemaattisia”. Asiasta kertoo muun muassa Reuters.

Yhdysvaltain kansainvälisen uskonnonvapauden komitea sanoi raportissaan 30. huhtikuuta, että Kiinassa tapahtui viime vuonna ”ennennäkemättömiä rikkomuksia” kristittyjä, buddhalaisia ja muslimeja vastaan. Raportti kehotti Yhdysvaltoja luokittelemaan Kiinan uudelleen vakavimpien uskonnonvapautta loukkaavien maiden joukkoon. Tähän luokkaan kuuluu 16 muuta maata, muun muassa Pohjois-Korea, Iran ja Saudi-Arabia.

”Uskovat kohtaavat jatkuvasti pidätyksiä, sakkoja, oikeusloukkauksia, pitkiä vankilatuomioita ja – joissain tapauksissa – jumalanpalveluspaikkojen sulkemisia tai raivaamisia”, raportissa sanotaan.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Kiinan ulkoministeriön puhemies Hua Chunying on ilmoittanut, että Kiina vastustaa lujasti raportin toteamuksia ja on jo jättänyt asiasta diplomaattisen protestin.

”Tämä niin sanotun Yhdysvaltain kansainvälisen uskonnonvapauden komitean raportti on täynnä poliittista ennakkoasennetta ja kritisoi Kiinaa mielivaltaisesti ja perusteettomasti”, Hua sanoi Reutersin mukaan.

Hän korosti, että Kiinan kansalaisilla on laaja uskonnonvapaus lain edessä. Kiina on pitkään sanonut takaavansa uskonnonvapauden. Kriitikot ovat kuitenkin huomauttaneet, että kommunistinen puolue tunnustaa vain kourallisen valtion hyväksymiä uskontoja: islamin, buddhalaisuuden, taolaisuuden, katolisuuden ja protestantismin. Näidenkin tulee harjoittaa uskontoaan isänmaallisten uskonnollisten yhdistysten valvonnan alla.

Yhdysvaltain kansainvälisen uskonnonvapauden komitean raportin voi lukea kokonaisuudessaan tästä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet