Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Kesähäät vähällä vaivalla – Useissa seurakunnissa vihkitapahtumia 1.7.2017

 

Kuvituskuva: Istockphoto

Kesän mieleenpainuvia hääpäivämääriä ovat 1.7.17 ja 17.7.17. Heinäkuun ensimmäisenä järjestetään vihkitapahtuma ainakin Lappeenrannassa Lappeen kirkossa ja Porissa Teljän kirkossa, sekä vihkiyö Uskelan kirkossa Salossa.

Matalan kynnyksen vihkitapahtumia järjestetään tänäkin kesänä useissa seurakunnissa.

Iltavihkimisiä on muulloinkin kuin heinäkuun erityisinä päivämäärinä. Esimerkiksi Pirkkalan seurakunta järjestää Häitten kesäyön 18.8. ja Hämeenlinna-Vanajan seurakunta Hääyön 26. elokuuta.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

Vihkitapahtumat eivät rajoitu pelkästään kesäsesonkiin. Esimerkiksi Rovaniemen kirkossa järjestetään Vihkihetki 8.9. ja Oulun tuomiokirkossa 9.9. Vantaalla puolestaan on jo perinteeksi muodostunut Hääyö Pyhän Laurin kirkossa seuraavan kerran 15.9.

Häät vähällä vaivalla

Mikäli toiveena on stressittömät häät, vihkitapahtumissa on järjestelyjen puolesta mutkatonta mennä avioon. Kirkot on useimmiten koristeltu tapahtumia varten, eikä juhla-asusta ole tarkkoja sääntöjä. Useimmissa seurakunnissa läheisiä voi kutsua todistamaan juhlahetkeä, mutta tarpeen vaatiessa todistajatkin hoidetaan seurakunnan puolesta. Monissa paikoissa seurakunta tarjoaa myös kakkukahvit.

Avioliiton esteet on tutkittava viimeistään viikko ennen vihkimistä, ja esteettömyystodistus on oltava tilaisuudessa mukana. Kirkollinen vihkiminen edellyttää kirkon jäsenyyttä ja rippikoulun käymistä.

Käytännöt vaihtelevat hieman seurakuntien välillä. Joissakin tapahtumissa esimerkiksi saatetaan vihkiä useampi pari kerralla, toisissa vain yksi.

Vihille pop up -juhannushäissä, kirkon kellotornissa tai hiekkakappelissa?

Jos mielii erityisen ikimuistoisia häitä, voi viettää esimerkiksi pop up -juhannushäitä 23.6. Oulun Turkansaaren kirkossa. Juhannuksena Yle tekee Kaikkien aikojen juhannusjuhlat -nimistä suoraa lähetystä Suomen kaupungeista ja Oulusta lähetyksessä on mukana Turkansaaren juhannusjuhla. Toiveena on, että yhden parin häitä saisi myöskin kuvata. Tämän vuoksi vihkipareja pyydetään ilmoittautumaan 16.6. mennessä kirkkoherra Petri Satomaalle, p. 040 574 7168. Vihille voi tulla myös ilman ennakkoilmoittautumista.

Toinen erikoinen mahdollisuus vihkipaikaksi on Helsingin Lauttasaaren kirkon kellotorni 55 metrin korkeudessa ja 162 rappusen päässä. Vihkipäivä on lauantai 17.6. ja vihkimiset ovat puolen tunnin välein. Paikalle torniin voi kutsua kaksi läheistä todistamaan tapahtumaa.

Kesällä naimisiin on mahdollista mennä myös Lappeenrannan Hiekkalinnan kappelissa. Toista vuotta osana Hiekkalinnaa oleva kappeli juhlistaa tänä vuonna reformaatiota. Kappelissa on mahdollista järjestää vihkimisten lisäksi esimerkiksi kastetilaisuuksia ja rukoushetkiä avioliiton vuosipäivänä.

Ulkomaillakin voi sanoa ”Tahdon”. Ulkomailla vihkimistä suunnittelevan muistilista löytyy kirkon verkkosivuilta.