Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

”Keho ei valehtele”

 

Tampereen NNKY:ssä työskentelevä Asta Lehtimäki valmistuu tanssi- ja liiketerapeutiksi vuoden lopulla. Kuva: Erja Taura-Jokinen

Oma kroppa on tunteiden tulkki esimerkiksi silloin, kun jännitys jumiuttaa hartiat tai ahdistus salpaa hengitystä. Tampereen NNKY:ssä tehdään kehollista tunnetyöskentelyä Raamatun ja rukouksen kanssa.

Kaikille avoimia Keho tunteiden tulkkina -ryhmiä on pidetty Tampereen Nuorten Naisten Kristillisessä Yhdistyksessä (NNKY ry.) kolmen vuoden ajan. Tuorein ryhmä käynnistyi toukokuun puolivälissä.

Ensimmäisessä kokoontumisessa osallistujat saivat ohjatusti kuulostella kehonsa tuntemuksia hengellisen musiikin soidessa ja antautua tahtomallaan tavalla rytmien vietäväksi. Lempiasennossa kuunneltiin Psalmin 139 jakeita ja rukoiltiinkin.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Kurssi on kolmen illan rupeama, viisi varttia kerrallaan.

Teemoja ovat omien rajojen vahvistaminen, minä-tasapaino sekä vireystilan säätely ja rentoutuminen.

Ryhmän tavoite on liikkeen avulla tunnistaa ja käsitellä tunteita sekä vahvistaa osallistujien voimavaroja ja itseilmaisua. Samalla osallistujat pääsevät tutkimaan vuorovaikutusta muiden ihmisten kanssa.

– Kun keho tekee pienenkin liikkeen, se vaikuttaa mieleemme. Sielläkin jokin liikahtaa, ohjaaja Asta Lehtimäki kansantajuistaa.

Hän on Tampereen NNKY:n työntekijä, joka valmistuu joulukuussa tanssi- ja liiketerapeutiksi. Entuudestaan hänet tunnetaan mm. Gospel-lattarit™ pääkouluttajana.

– Oleellista on, että työskentely tapahtuu lempeällä ja hyväksyvällä otteella. Oikeaa ja mallikelpoista suoritusta ei ole, joten kukin saa tehdä kehollisia harjoitteita itseohjautuvasti, niin kuin itsestä parhaimmalta tuntuu.

Asta Lehtimäki kertoo, että tanssi-liiketerapia kuuluu luoviin taideterapiamuotoihin. Ammatillista täydennyskoulutusta antaa Eino Roiha –instituutti Jyväskylässä.

Ensimmäisen kerran hän kuuli tanssi- ja liiketerapeutin ammatista 2011 kristillisen tanssin yhdistyksen, Kristanssin, hallituksen kokouksessa, jossa pappi Hannele Tenhu vinkkasi alkavista perusopinnoista.

Lehtimäki ja Tenhu valmistuvat nyt samalta kurssilta.

Asta Lehtimäestä on luontevaa ja tärkeää liittää kehollisuus kristillisyyteen.

Raamatussa Luojan työtä ylistetään esimerkiksi näin: ”Minä olen saanut hahmon näkymättömissä, muotoni kuin syvällä maan alla, mutta sinulta ei pieninkään luuni ole salassa.”

– Kun sanoja ei jostain syystä löydy tai tule, liike voi purkaa sisimmästä pahaa oloa. Yhtä lailla on mahdollista tuntea iloa joka solullaan.

 

Aiheet