LML:n yleiskokouksessa Namibiassa kohdattiin nykyisiä ja mahdollisia uusia kumppaneita

 
LML:n yleiskokous

Jordanian ja Pyhän maan evankelis-luterilaisen kirkon piispa Munib A. Younan (vas.) toimi LML:n puheenjohtajana vuodesta 2010. Yleiskokouksessa Namibiassa tehtävään valittiin Nigerian luterilaisen Kristuksen kirkon arkkipiispa Musa Panti Filibus. Kuva: Rainer Lang/LML.

− Yleiskokous oli erinomainen paikka verkostoitua ja tehdä medialähetystyötä tunnetuksi. Kyselin muun muassa monien kirkkojen edustajilta, onko niillä ja millaisia älypuhelinsovelluksia, kertoo Timo Reuhkala Namibiasta.

Lähetystyö ei näkynyt kovin paljon Luterilaisen maailmanliiton (LML) kahdennentoista yleiskokouksen esityksissä ja päätöksissä. Tänään Namibian Windhoekissa päättyvässä kokouksessa oli kuitenkin runsaasti mahdollisuuksia keskustella lähetystyöstä kirkkojen johtajien kanssa, kertoo mukana ollut kansainvälisen kumppanuustoiminnan johtaja Timo Reuhkala Medialähetys Sanansaattajista (Sansa).

Kokouksessa syvennettiin kumppanuutta yhteistyökirkkojen ja -järjestöjen kanssa sekä luotiin suhteita mahdollisiin tuleviin kumppaneihin. LML on tärkeä yhteistyökumppani Sansalle. LML hallinnoi monia hankkeita, joita Sansa tukee ja tekee paikallisten luterilaisten kirkkojen kanssa.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Esimerkiksi Indonesiassa ja Intiassa Sansa tukee luterilaisten viestintäkoulutusta. Kamerunissa Sansa tukee LML:n kautta fulfuldenkielisiä radio-ohjelmia, joita voi kuunnella laajalla alueella Länsi- ja Keski-Afrikassa.

Vapautetut Jumalan armosta

Yleiskokouksen pääteemana oli Vapautetut Jumalan armosta, millä Martti Luther tarkoitti vapautumista synnin vallasta. Näin 500-vuotismerkkivuonna reformaatio olikin voimakkaasti esillä.

LML:n puheenjohtajan tehtävästä Windhoekissa luopunut Jordanian ja Pyhän maan evankelis-luterilaisen kirkon piispa Munib A. Younan kannusti luterilaisia jatkuvaan reformaatioon.

− Jatkuvassa reformaatiossa on selkeästi kaksi erilaista lähestymistapaa. Molemmat lähtevät Lutherin ajatuksesta, että kirkkoa pitää uudistaa aina. Hänen mukaansa pitää välillä palata alkujuurille ja puhdistaa kirkkoa siihen kertyneistä ylimääräisistä asioista. Toinen tapa nähdä jatkuva reformaatio on kirkon uudistaminen koko ajan niin, ettei se jämähdä paikoilleen. Silloin kirkkoa saatetaan uudistaa vähän ajan hengessä, jolloin se saa helposti historiallisesta tilanteesta nousevia painotuksia, Timo Reuhkala erittelee.

Namibia on Afrikan luterilaisin maa

Yleiskokous valitsi Luterilaisen maailmanliiton uudeksi puheenjohtajaksi tohtori Musa Panti Filibuksen, joka toimii Nigerian luterilaisen Kristuksen kirkon arkkipiispana. Filibus ja Reuhkala tuntevat toisensa jo 2000-luvun alusta, jolloin molemmat työskentelivät LML:n tehtävissä Genevessä. Ekumeniikan dosentti Minna Hietamäki valittiin toiseksi kuusivuotiskaudeksi LML:n neuvostoon, joka on maailmanliiton ylin päättävä elin vuosikokousten välissä.

LML perustettiin vuonna 1947. Se edustaa noin 75 miljoonaa luterilaista 145 jäsenkirkossa ja 98 maassa. Namibiassa on kolme luterilaista kirkkoa, ja sen asukkaista noin 90 prosenttia on kristittyjä. Lähetystyötä ovat maassa tehneet erityisesti britit, saksalaiset ja suomalaiset. Myös nykyinen presidentti Hage G. Geingob kertoi olevansa luterilainen toivottaessaan yleiskokouksen osanottajat tervetulleiksi kotimaahansa.

Windhoekissa osanottajia oli lähes 800, joista yli 20 Suomesta. Varsinaisia delegaatteja oli lopulta paikalla vähän päälle 300, joista suomalaisessa valtuuskunnassa kahdeksan.  Lisäksi mukana oli neuvonantajia, vieraita ja henkilökuntaa. Suomesta neuvonantaja-statuksella osallistui kokoukseen Kirkkohallituksen, Kirkon Ulkomaanavun, Suomen Lähetysseuran ja Sansan edustajia.

 
Sansa artikkeliban.12.2.- MJa