Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

KD:n Östman ja Essayah kysyvät: ”Onko kielteisten turvapaikkapäätösten takana poliittista ohjausta?”

 

Sari Essayah ja Peter Östman. Kuva KD:n arkisto

KD:n kansanedustajat ovat huolissaan turvapaikkapäätösten perusteista ja erityisesti siitä, otetaanko riittävästi huomioon henkilön riski joutua hengenvaaraan.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman on yhdessä puolueen puheenjohtajan Sari Essayah`n kanssa jättänyt kirjallisen kysymyksen hallitukselle Maahanmuuttoviraston turvapaikkapäätöksistä. Östman ja Essayah pyytävät lisäselvyyttä, onko linja tiukentunut poliittisen ohjauksen seurauksena ja otetaanko turvapaikkapäätöksissä huomioon henkilön riski joutua hengenvaaraan pakkoavioliitosta kieltäytymisensä tai kristillisen vakaumuksensa vuoksi.

– Kansalaisia ovat viime päivinä järkyttäneet Maahanmuuttoviraston päätökset palauttaa kotimaihinsa muun muassa pakkoavioliittoa ja kunniamurhaa pakeneva afganistanilainen nainen sekä jumalanpilkkasyytöksiä pakeneva pakistanilainen pastori perheineen, Östman perustelee.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

– Julkisuudessa on myös herännyt keskustelua siitä, kuinka itsenäistä harkintaa turvapaikkapäätöksiä tekevät viranomaiset tosiasiallisesti voivat tehdä. Onko kielteisten päätösten takana poliittista ohjausta?

Esimerkkinä Östman mainitsee viime vuoden syksyllä hallituksen suunnalta annetut lausunnot, joissa ilmaistiin jo varhain hyvin selkeästi, kuinka suuri osa turvapaikanhakijoista tulee saamaan turvapaikan, vaikka turvapaikkaprosessi oli valtaosalla tuolloin vielä kesken.

– Herää kysymys, onko turvapaikan saavien määrä päätetty poliittisesti, etukäteen. Arvioidaanko turvapaikan tarve laissa ja kansainvälisissä sopimuksissa määriteltyjen kriteerien mukaisesti vai sen mukaan, että tavoiteltu määrä kielteisiä päätöksiä saadaan aikaan, Östman ja Essayah kysyvät.