Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Katolinen kirkko valitsi nollatoleranssin

 

Katolinen kirkko on laatinut tiukennetut ohjeet, joilla saataisiin kuriin pappien seksuaaliset väärinkäytökset. Myös internetissä julkaistujen sääntöjen mukaan pedofiliaepäilykset on aina käsiteltävä maallisissa oikeuslaitoksissa, Vatikaanin tiedotustoimisto kertoi viime viikolla.

 

Nollatoleranssiin perustuvat säännöt on tarkoitus saada voimaan maailmanlaajuisesti. Ohjeet ovat sitovia ja piispat, jotka eivät suostu niitä hiippakunnissaan toteuttamaan, erottaminen. Törkeissä tuomioistuimen toteamissa lasten hyväksikäyttötapauksissa paavi voi uhkaa erottaa papin tehtävistään.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Vatikaanissa hyväksikäyttötapauksia on käsitellyt vuodesta 2001 lähtien virasto nimeltään Uskonopin kongregaatio, jota johti vuoteen 2005 asti kardinaali Josef Ratzinger, nykyinen paavi Benedictus XVI.

Viraston tietoon on erään sen edustajan mukaan tullut tähän mennessä noin 3 000 tapausta, joista noin kymmenesosa on luokiteltu nimenomaan lapsiin kohdistuneeksi seksuaaliseksi hyväksikäytöksi. Tapaukset tarkoittavat tässä yhteydessä pappeja, jotka ovat näihin tekoihin syyllistyneet.

Uhreiksi joutuneiden lasten ja nuorten määrä on moninkertainen, sillä monella papilla oli useita uhreja. Uhrien määrää ja kärsimystä ovat lisänneet ne piispat, jotka ovat ennemmin suojelleet rikollisia kuin uhreja.

Benedictus XVI:n oma menneisyys on joutunut tarkkaan syyniin. Näyttää selvältä, että hän oli vielä 1980-luvulla enemmän osa ongelmaa kuin sen ratkaisua.

Jotkut seikat viittaavat siihen, että 1990-luvulla hän heräsi ongelman vakavuuteen ja ryhtyi vähitellen ajamaan kovempaa linjaa hyväksikäyttötapauksissa. Hän joutui kuitenkin antamaan usein periksi, kun esimerkiksi Johannes Paavali II ei ollut valmis yhtä ankariin toimiin.

Viime viikkoina monet paikalliskirkkojen piispat ovat puhuneet sen puolesta, että kirkon olisi tunnustettava suoraan syntinsä. Paavi on varmasti pannut tämän merkille. Uhreille paavillinen mea culpa olisi tärkeä.

Lue lisää Sanasta