Käsityöt vähäosaisten apuna ja kehitysyhteistyön välineenä

 

Yhteiskunnan turvaverkko ei kannattele kaikkialla yhtä hyvin kuin Suomessa. Kun sosiaaliturva ei tavoita, Bulgarian Peshterassa ja Etiopiassa vähäosaisten auttamiseksi on kehitetty käsityöprojekteja. Oman tekemisen kautta moni on saanut uskoa siihen, että on mahdollista muuttaa toivotonta tilannetta.

 

Istanbulin luterilaiseen kirkkoon kuuluva Peshteran seurakunta toimii Bulgariassa, Rhodope-vuoriston kupeessa, millet-turkkilaisten asuma-alueella. Peshteran seurakunnassa Bulgariassa diakonissat Anne Vitikainen ja Solveig Mikkonen ovat kehittäneet helmikoruprojektin, jonka avulla pyritään avustamaan Peshteran seurakunnan ja Krusovan kylän vähäosaisia.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Millet-turkkilaiset ovat monella tapaa syrjitty ja köyhä kansanryhmä. Heillä on suuri sosiaalisen avun tarve. Koulutustaso on erittäin alhainen. Hyvin harva on käynyt koulua muutamaa alaluokkaa pidemmälle. Tytöt naitetaan monesti jo alle 16-vuotiaina. Työttömyys, toivottomuus ja elämän päämäärättömyys ovat luoneet nuorison keskuuteen vaikean huumeongelman.

”Koruprojekti ei enää taannut vain talven diakoniavaroja. Se toi toivoa ja iloa siitä, että oman tekemisen avulla oli mahdollista muuttaa toivotonta tilannetta. – – Ennen kaikkea toivottiin, että peshteralaisilla olisi mahdollisuus nähdä itsensä uusin silmin. ’Mekin osaamme ja voimme. Tulevana kesänä joku ehkä haluaa ostaa jotakin, mitä me olemme tehneet.'” Anne Vitikainen kirjoittaa Uusi Tie -lehdessä.

Peshtera on 22 000 asukkaan pikkukaupunki.  Sen asukkaista islaminuskoiseen millet-vähemmistöön kuuluu noin kolme-neljätuhatta. Kaikkiaan turkkia puhuvaa millet-kansaa on Bulgariassa noin 900 000.

Käsityöryhmä tuo elannon heikossa asemassa oleville invalidinaisille Etiopiassa

Sosiaaliturvan puuttuessa vammaisten naisten asema on Etiopiassa huono. Invalidinaisten käsityöryhmä Ethiopian Disabled Women Assosiation (EDWA), on tehnyt lähetystyöntekijä Helena Räisäsen johdolla avaimenperiä.

Ryhmässä on mukana sokea Rehima, joka elättää itseään osallistumalla EDWA:n toimintaan. Räisäsen suunnitteleman muotin avulla hän pystyy piirtämään avaimenperien aihiot keinonahalle toisten leikattavaksi, liimattavaksi ja ommeltavaksi. Toiset kannustavat Rehimaa.

Helena Räisänen on ollut ryhmän neuvonantajana ja lähetyksen varoin ryhmälle on hankittu tarpeellisia käsityötarpeita.

– Suunnittelin monenlaisia malleja, on majaa, Afrikan karttaa ja Etiopian karttaa, Helena Räisänen kertoo.

 

Peshtera-koruja ja -pusseja sekä EDWA:n avaimenperiä myydään Suomessa muun muassa Kansanlähetyspäivillä Pieksämäellä 6.-8.7. sekä Kansanlähetysopistolla Hausjärvellä.

 

Lue lisää Peshteran seurakunnasta ja koruprojektista Uusi Tie -lehden numerosta 27/2012.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie