Karanteenissa suomalainenkin tarttuu Raamattuun

 

Raamatun lukijat etsivät nyt lohtua ja rohkaisua psalmeista. Järvenpääläinen eläkeläinen Rauha Pulkkinen lukee Raamattua joka päivä ja luottaa Jumalan huolenpitoon. Pipliaseurat maailmalla tarjoavat nyt palveluitaan verkossa.

Koronaepidemia ja sen mukanaan tuoma eristäytyminen näkyy Suomen Pipliaseuran ylläpitämässä raamattu.fi-palvelussa kävijämäärien kasvuna. Raamattu.fi-palvelu lanseerattiin marraskuussa 2018, ja tämän vuoden maaliskuussa lyötiin kaikkien aikojen kävijäennätys: liki 60 000 käyttäjää selaili Raamattua verkkopalvelussa. Mobiililaitteissa toimiva Piplia-sovellus on nyt ladattu yli 10 000 kertaa.

Raamatun sisällöistä kiinnostavat tällä hetkellä eniten Psalmien kirja. Korkeimman suojelus -psalmi 91 sekä Herra on minun paimeneni -psalmi 23 ovat maaliskuun luetuimpien sisältöjen joukossa, eikä ihme: Jumalaan turvaamisen sanoma on nyt hyvinkin ajankohtainen.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Se, joka asuu Korkeimman suojassa ja yöpyy Kaikkivaltiaan varjossa, sanoo näin: »Sinä, Herra, olet linnani ja turvapaikkani. Jumalani, sinuun minä turvaan.» …Et pelkää yön kauhuja etkä päivällä lentävää nuolta, et ruttoa, joka liikkuu pimeässä, et tautia, joka riehuu keskellä päivää. (Ps.91: 1-6)

 Psalmista 91 on hakenut lohtua liki kymmenkertainen määrä lukijoita verrattuna edelliseen kuukauteen. Myös Ilmestyskirjaa on luettu tavallista ahkerammin. Tulevaisuuden ja toivon tematiikka toistuu nyt eniten luetuissa Raamatun kirjoissa.

Kaikki on lahjaa Jumalalta

Rauha Pulkkinen on järvenpääläinen eläkeläinen, joka on tehnyt uransa kirkon diakoniatyössä. Elämä tuntuu melko normaalilta poikkeusajoista huolimatta. Hän on käynyt hengityssuojain päässä kaupassa ja ahkeroinut kevätsiivouksen parissa, esimerkiksi pessyt mökin ikkunat.

Kaikki, mitä elämässä on, on Jumalan lahjaa.

Rauha asuu yksin, mutta ei ole tuntenut itseään yksinäiseksi, sillä hän on soitellut ihmisten kanssa ja lähetellyt WhatsApp-viestejä. Hän kertoo myös katsovansa paljon netistä tulevia eri järjestöjen tekemiä striimattuja ohjelmia.

Rauha lukee Raamattua päivittäin, ja viime aikoina pienoisevankeliumi (Joh. 3:16) on puhutellut erityisesti.

– Jumalan sana on täynnä lupauksia. Pienoisevankeliumissa Jeesus sanoo, että minä olen teidän kanssanne joka päivä maailman loppuun saakka. Omin voimin meidän ei tarvitse pärjätä, Rauha Pulkkinen sanoo.

Pienoisevankeliumissa on mahtava iankaikkisen elämän lupaus: ettei yksikään, joka häneen uskoo, joudu kadotukseen. Kysymykseen siitä, miltä elämä eristyksissä tuntuu, Rauha vastaa:

–  En ole ahdistunut, olen turvallisella mielellä.

Rauha Pulkkinen toivoo, että osaisimme nyt pysähtyä ja laittaa asioita tärkeysjärjestykseen.

–  Kaikki, mitä elämässä on, on Jumalan lahjaa. Kun kaikki on hyvin, Jumala on kaukana. Siinä mielessä tämä on ollut hyvin puhuttelevaa aikaa, Rauha kertoo.

Poikkeusolot ovat tuoneet hyvin esiin sen, että elämä ei ole alusta loppuun ihmisten tai edes ihmiskunnan omissa käsissä. Jumalalla on kaikki valta maan päällä.

– Hiuskarvakaan ei meidän päästä putoa pois Isän sitä sallimatta, Rauha Pulkkinen toteaa luottavaisena.

Raamattupaino Amity Printing Company aloitteli toimintaansa uudelleen epidemiasulun jäljiltä keväällä 2020.

Maailmanlaajuinen seurakunta on yhdessä myös erikseen

Koronakaranteenin vaikutuksista Raamatun lukemiseen kuulimme myös Kiinasta, jossa rajoituksia on nyt jo päästy purkamaan. Kirkot keskeyttivät jumalanpalvelukset ja tilaisuudet karanteenin ajaksi. Kristityt rohkaisivat toisiaan jakamalla rukouksia ja kirjoituksia sosiaalisessa mediassa. Karanteenissa olevat kristityt kertoivat, että heillä on enemmän aikaa rukoilla ja lukea Raamattua.

Kristityt rohkaisivat toisiaan jakamalla rukouksia ja kirjoituksia sosiaalisessa mediassa.

Monessa maassa Pipliaseuran toiminnan ytimessä on raamattukauppa, ja niistä monet toimivat nyt rajoitetusti. Pipliaseurat eri puolilla maailmaa ovat aktivoituneet tarjoamaan palveluitaan entistä enemmän verkossa.

Australian Pipliaseura on rohkaissut ihmisiä koronaepidemian keskellä jakamalla sivustonsa kautta uskontokasvatukseen tarkoitettuja materiaaleja, kuten raamatunlausekortteja ja vihkosia. Näitä ovat tilanneet esimerkiksi opettajat ja lähettäneet niitä kaikkien oppilaidensa koteihin.

Jordanian Pipliaseura on aloittanut Voima heikkoudessa -webinaarit, joiden kautta ihmiset ovat voineet jakaa tuntemuksiaan toistensa kanssa myös eristyksissä. Näin he ovat valaneet osallistujiin toivoa ja rohkeutta pelon ja ahdistuksen sijaan.

Irlannin Pipliaseura julkaisi pääsiäisviikolle ajankohtaisen hartausmateriaalin verkkosivuillaan. Kirkkojen ollessa suljettuna tämä rohkaisi ihmisiä viettämään pääsiäistä kodeissaan.

Suomen Pipliaseura on rohkaissut ihmisiä hoitamaan henkeään ja ruumistaan tekemällä omatoimisia pyhiinvaelluksia lähiluonnossa, ja tuottanut mietiskelymateriaaliksi seitsemänosaiset pyhiinvaelluskortit.

Raamattu.fi-palvelussa voi lukea useita eri raamatunkäännöksiä. Rekisteröityneelle käyttäjälle on tarjolla myös lukuohjelmia ja tausta-aineistoja, joiden avulla Raamattuun voi uppoutua vielä syvällisemmin.

 
Pipliaseura artikkeliban. 21.3.-