Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Kansanlähetys tukee mielenterveyttä ja laittaa pahoja pöpöjä kuriin

 

Kristitty ja musliminainen hakemassa puhdasta vettä perheelleen etiopialaisessa Helluwork Seritin kylässä. Kuva: Raimo Tuppuraisen albumi

Tulevana sunnuntaina valtakunnallinen kirkkokolehti kerätään Kansanlähetyksen työlle. Kolehti käytetään tänä vuonna mielenterveystyön koulutukseen Keski-Aasiassa sekä vesijärjestelmän ja koulun rakentamiseen Etiopiassa. Kokemus osoittaa, että suomalaisten seurakuntien tuilla saadaan suuria aikaan köyhissä maissa.

Yli kolmen vuosikymmenen sotatilan seurauksena arviolta jopa kaksi kolmesta keskiaasialaisesta kärsii mielenterveysongelmista.
Kansanlähetys järjestää yhteistyössä kansainvälisen avustusjärjestön kanssa ammatillista mielenterveystyötä alueella. Sen tuloksena on syntynyt vuonna 1995 terveysprojekti maan länsiosiin.

– Tuhannet mielenterveyspotilaat ovat saaneet projektista ammatillista apua. Potilaiden lisäksi omaiset otetaan hoidossa huomioon, kertoo hankkeen vastaava suomalaislääkäri.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Meillä on vielä paljon haasteita ennen kuin mielenterveystyö on ammatillisella tasolla, mutta haluamme jatkaa työtä yhdessä maan viranomaisten ja terveydenhoitohenkilöstön kanssa, suomalaislääkäri kertoo.

Nokialaiset laittoivat pienen kylän vesiasiat kuntoon

Etiopiassa Kansanlähetys suuntaa resurssinsa vesihuollon rakentamiseen yli kahteenkymmeneen kylään. Lisäksi rakennetaan noin tuhannelle lapselle kunnollinen koulurakennus.

– Etiopiassa hankkeemme ovat työllistäneet kymmeniä paikallisia ihmisiä. Paljon on saatu aikaan, mutta yhä tuhansissa kylissä kärsitään esimerkiksi puhtaan veden puutteesta, kertoo lähetystyöntekijä Raimo Tuppurainen.

Tuppurainen toimii Etiopian vesi- ja kouluprojektin pääkoordinaattorina. Hänellä on kokemusta siitä, miten isoja asioita suomalaisten seurakuntien avustuksilla saadaan aikaan Etiopian kaltaisessa maassa. Esimerkkinä hän kertoo työn tuloksista Helluwork Seritin kylästä.

– Tuossa kylässä ei ollut lähdettä ja niinpä juomavesi otettiin joesta, jonka vesi ei ole juomakelpoista. Kyläläiset kärsivätkin jatkuvasti pahoista mahataudeista.

Kyläkirkon pastori kävi Jimman presbyteerissä kertomassa huolestaan. Presbyteerin johtaja Ato Essey puolestaan kertoi asiasta Raimo Tuppuraiselle, joka otti sen vakavasti.

– Ato Essey lähti sitten kanssani Suomen vierailulle. Ollessamme Nokian seurakunnassa meiltä kysyttiin, voisiko seurakunta tehdä jotain konkreettista etiopialaisten hyväksi. Esitin heille Helluwork Seritin vesiongelman. Seurakunta antoi 3 000 euroa kylän vesihuollon parantamiseen, Tuppurainen kertoo.

– Tällä rahalla saatiin vedettyä kylälle puhdas vesi noin kilometrin päässä olevasta lähteestä. Vesijärjestämän valmistuminen oli iso helpotus kaikille. Ameeba, giardia ja muut pahat pöpöt lakkasivat rasittamasta lasten ja aikuisten terveyttä. Vesi on kirkasta, kylmää ja puhdasta.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie