Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Kansanedustajat Laukkanen ja Biaudet: Poikien ympärileikkausta ei pidä rinnastaa tyttöjen sukuelinten silpomiseen

 

Asian käsittely jatkuu eduskunnan täysistunnossa lakivaliokunnan mietinnön valmistuttua. Kuva: Hanne Salonen/eduskunta

Eduskunnan lakivaliokunta linjasi yksimielisesti, että tyttöjen sukuelinten silpominen on aina kriminalisoitava teko. Mietinnön linjaukseen poikien ympärileikkauksesta sisältyi kaksi vastakkaista vastalausetta.

Lakivaliokunta toteaa mietinnössään, että tyttöjen sukuelinten silpominen on yksiselitteisesti kriminalisoitava teko ja pyytää asiasta lakiesitystä vielä tämän vaalikauden aikana.

Lakivaliokunta laajensi aiheen käsittelyä kansalaisaloitteen esityksestä ja otti tyttöjen silpomisen lisäksi mietintöön myös poikien ympärileikkaukset.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

– Tämän osalta en voinut yhtyä valiokunnan mietintöön, vaan ehdotin, että mietinnöstä poistetaan poikien ei-lääketieteellistä ympärileikkausta koskevat kappaleet ja virkkeet, kansanedustaja Antero Laukkanen kertoo tiedotteessaan.

Laukkasen vastalauseeseen poikien ympärileikkauksen osalta yhtyi myös Rkp:n edustajana valiokunnassa äänestänyt Eva Biaudet.

– Tyttöjen sukuelinten silpominen ja poikien ei-lääketieteellisellä perustella tehtävä ympärileikkaus ovat toimenpiteiltään ja perusteiltaan täysin toisistaan poikkeavia toimenpiteitä, eikä niitä tule missään rinnastaa toisiinsa, vastalauseessa perustellaan.

Poikien ympärileikkausta ei ole kriminalisoitu missään maassa

Laukkanen näkee ongelmallisena esityksen laajentamisen alkuperäisestä kansalaisaloitteesta, joka koski vain tyttöjen sukuelinten silpomista.
– Mielestäni sekä aloitteen tarkoitus että allekirjoittajien sitoutuminen tulee huomioida eduskuntakäsittelyssä. Vaikka valiokunnalla on mahdollisuus ottaa aloitteeseen läheisesti liittyviä asioita osaksi tarkastelua, ei sitä olisi pitänyt tehdä, sillä aloitteen allekirjoittajat nimenomaan halusivat käsittelyyn vain tyttöjen sukuelinten silpomista koskevan ehdotuksen, Laukkanen toteaa.

– Jos allekirjoittajat olisivat tienneet, että asiassa tullaan käsittelemään myös poikien ympärileikkausta, eivät he olisi aloitetta välttämättä allekirjoittaneet, Laukkanen huomauttaa.

Laukkanen muistuttaa, ettei poikien ympärileikkausta ole missään maassa lailla säädetty kielletyksi. Se on juutalaisuudessa ja islamissa merkittävä osa kulttuurillista identiteettiä ja uskonnon harjoittamista. Hän kummeksuu Perussuomalaisten esitystä, jonka mukaan poikien ei-lääketieteellinen ympärileikkaus tulisi kieltää ja säätää rikoslaissa rangaistavaksi.
– Herää kysymys, liittyykö Perussuomalaisten kanta siihen, että poikien ympärileikkauksen kriminalisoinnilla pyrittäisiin ehkäisemään etenkin islamilaisten maahanmuuttoa Suomeen. Kohtuuton tämä vaatimus on myös suomalaiselle juutalaisyhteisölle, Laukkanen pohtii.

Laukkanen viittaa vastalauseessaan muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön lausuntoon, jonka mukaan poikien siittimen esinahan poistaminen on uskonnollisesti ja kulttuurisesti tärkeä toimenpide, joka eroaa monin tavoin tyttöjen sukuelinten silpomisesta, joka taas ei kuulu minkään uskonnon oppeihin ja jossa on kyse väkivallasta. Vuonna 2015 STM on antanut ei-lääketieteellisin perustein tehtävän pojan ympärileikkauksesta ohjeet, jotka ovat hyvät ja riittävät.
– Poikien ympärileikkauksen kriminalisointiin ei ole mitään tarvetta, Laukkanen korostaa.

 Sisäministeriön lausunnossa puolestaan todetaan, että koska tyttöjen sukuelinten silpomista ja poikien ympärileikkausta ei voida pitää taustoiltaan ja vaikutuksiltaan verrannollisina tekoina, ei näitä tulisi käsitellä yhdessä.

Perussuomalaiset haluavat kieltää poikien ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset 

Lakivaliokunnan mietintö sisälsi myös toisen vastalauseen. Siinä perussuomalaisten edustajat Leena MeriMari Rantanen ja Sebastian Tynkkynen sen sijaan katsovat, että kaikki poikien ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset tulee kieltää ja säätää rikoslaissa rangaistavaksi teoksi.

Asiasta on herännyt Twitterissä kiistaa Laukkasen ja perussuomalaisten välille.

– Meidän vastalauseemme perusta on perustuslaissa jossa ketään ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan sukupuolen perusteella. Tämä on myös pääsääntö rikoslaissa joka on sukupuolineutraali, perussuomalaisten Rantanen perustelee Laukkaselle.

Laukkanen puolestaan kummeksuu Twitterissä, haluavatko perussuomalaiset kriminalisoida ympärileikkauksen ja siten juutalaisuuden.

Asian käsittely jatkuu eduskunnan täysistunnossa, kun lakivaliokunnan mietintö valmistuu.