Kommentaariraamattujen klassikko uudistui

 

Kuva: Kuvakaappaus NIV Study Biblen esittelyvideolta.

New International Version Study Bible on kokenut läpikotaisen uudistuksen. Klassikko aloitti aikanaan kommentaariraamattujen buumin.

New International Version (NIV) Study Bible on englanninkielinen kommentaariraamattu, joka julkaistiin alun perin 1985. Vaikka joitain kommentaariraamattuja oli julkaistu ennenkin, NIV Study Bible käynnisti ilmiön, joka on tuottanut sittemmin lukuisia muita, erilaisia kommentaariraamattuja.

Nyt Zondervan-kustantamon julkaisema vuoden 2020 NIV Study Bible on kokenut läpikotaisen uudistuksen. Viiden evankelikaalisen (herätyskristillisen) asiantuntijan ryhmä kävi läpi kommentaariraamatun jokaisen alaviitteen, uudisti yli tuhat niistä ja lisäsi sata uutta teema-artikkelia. Uusi versio pyrkii ottamaan huomioon tämän päivän lukijan kysymykset.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Kommentaariraamatulla tai kirjaimellisemmin käännettynä ”opiskeluraamatulla” (Study Bible) tarkoitetaan sellaista teosta, jossa kokonaisen Raamatun tekstin lisäksi on tyypillisesti johdannot Raamatun kirjoihin, jakeita selittävät alaviitteet sekä teema-artikkeleja. Lisäksi kommentaariraamatut voivat sisältää havaintokarttoja, kaavioita ja erilaisia hakemistoja. Kommentaariraamattujen artikkeleilla voi olla myös tietty näkökulma, kuten vaikkapa apologia, elämään soveltaminen, kirkkoisät tai reformaatio.

Suomeksi on toistaiseksi olemassa yksi kommentaariraamattu, Aikamedian vuonna 2018 julkaisema Sana elämään. Teos perustuu vuonna 2012 valmistuneeseen Raamattu Kansalle -käännökseen, jonka käännösperiaatteina ovat sanatarkkuus ja alkutekstin kunnioittaminen.

 
artikkelibanneri Uusi Tie