Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Kaisamari Hintikka: Evankelis-luterilainen kirkko pärjää paremmin ekumeniassa kuin sisäisissä haasteissaan

 

Kaisamari Hintikka. Kuva: Aarne Ormio/KT

Pastori, teologian tohtori Kaisamari Hintikka pohti KD-lehden (18.5. 2012) haastattelussa, pitäisikö Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ottaa asenteestaan ekumeniaan mallia myös kirkon sisäisiin asioihin. Hänen mukaansa Suomessa ekumeeninen tilanne on varsin hyvä, mutta kirkolla on suurempia haasteita sisäisissä asioissa.

Kaisamari Hintikka työskentelee Euroopan kirkkojen konferenssin (EKK) dialogikomission johtajana Genevessä. Hintikka on valittu Luterilaisen maailmanliiton (LML) teologian ja julkisen todistuksen osaston (Department for Theology and Public Witness) johtajaksi ja ekumeenisten asioiden apulaispääsihteeriksi.

Hintikan mukaan evankelis-luterilainen kirkko voisi ottaa mallia sisäisten asioidensa hoitoon omasta ekumeenisesta toiminnastaan. Suomi on ekumenian mallimaa. Nykyisestä työnkuvastaan käsin Hintikka on tarkkaillut asiaa laajemmasta eurooppalaisesta mittakaavasta. Varsinkaan eteläisemmässä Euroopassa tilanne ei ole yhtä hyvä. Suomessa yhteydet muihin kirkkokuntiin kotimaassa ja ulkomailla hoidetaan mallikkaasti. Sen sijaan kirkon sisäisessä tilanteessa on jatkuvasti haasteita.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

– Toimimme määrättyjen periaatteiden mukaan sisarkirkkojemme ja yhteistyökirkkojemme kanssa. Meidän on mietittävä, toimimmeko samalla tavalla kirkon sisällä olevien toisinajattelevien suhteen. Vai olemmeko pikkusen herkempiä löytämään vastakkainasettelua sisäisissä asioissa.

– Ehkä meillä on suurempi tarve ja motivaatio löytää yhteisiä nimittäviä tekijöitä niiden kanssa, jotka eivät kuulu meidän kirkkomme jäsenistöön.

Hintikan mukaan ekumeniasta löytyvästä asenteessa voitaisiin ottaa oppia. Hän myös ymmärtää, että hallinnollisten rakenteiden takia on eri asia puhua yhteyksistä erilaisiin ekumeenisiin ryhmittymiin kuin liikkeisiin oman kirkon sisällä.

 

Lisäys uutiseen (21.5. 2012):

Kaisamari Hintikka kertoo Seurakuntalaiselle antaneensa KD-lehden 18.5.2012 julkaiseman haastattelun jo ”lähes vuosi sitten”. Hintikka toimi silloin Kirkkohallituksen ulkoasiain osaston työntekijänä, eikä nykyisessä tehtävässään EKK:ssa. Toisin kuin uutisesta voisi ymmärtää, Hintikka täsmentää puhuneensa haastattelua antaessaan oman kirkkonsa ekumeenisista ja sisäisistä suhteista Suomen ev.lut. kirkon omana työntekijänä.