Juutalaisjärjestö suljettiin Maailma kylässä -festivaaleilta

 

Viime vuoden tapahtumassa toimintaansa esittelivät muun muassa kristillisdemokraatit. Kuva: Rami Aapasuo / Maailma kylässä

Juutalaista Keren Kajemet -yhdistystä ei kelpuutettu Helsingissä lauantaina alkavan Maailma kylässä -festivaalin näytteilleasettajaksi. Yhdistyksen mukaan sitä kohtaan esitetyissä syytöksissä ei ole perää; festivaalijärjestäjä vetoaa tekemäänsä selvitykseen.

Tänä viikonloppuna Helsingissä järjestettäviltä Maailma kylässä -festivaaleilta puuttuu järjestö, joka siellä kahtena edellisenä vuotena oli: Keren Kajemet Finland ry (KKF).

Hyllyttämispäätöksen teki tapahtuman järjestämisestä vastaava kehityspoliittinen asiantuntijajärjestö Kepa ry. Sen mukaan Keren Kamejetin tukemissa hankkeissa on rikottu ihmisoikeuksia muun muassa häätämällä Israelin beduiiniväestöä näiden kylistä.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

KKF on Juutalaisen kansallisrahaston (Keren Kayemeth LeIsrael, Jewish National Fund) Suomen-osasto, ja se on kerännyt varoja muun muassa metsänistutus- ja vesiprojekteihin.

Kepan ohjelmajohtaja Outi Hannulan mukaan Keren Kajemetin mukanaolosta valitettiin viime vuoden festivaalien yhteydessä, minkä jälkeen järjestön toimintaa Israelissa ryhdyttiin selvittämään.

– Otimme yhteyttä hyvin moniin eri toimijoihin, ja keräsimme tietoa Israelin kansallisrahastoon liitetyistä ihmisoikeusrikkomuksista. Olemme luottaneet sellaisiin tahoihin ja ihmisoikeusjärjestöihin, jotka eivät itse ole osallisia Israelin ja palestiinalaisten konfliktissa. Syntynyt kokonaiskuva oli sellainen, että kansallisrahaston toiminta ei kaikilta osin vastaa niitä arvoja, joita me edustamme.

– Järjestöllä on toki paljon hyviä hankkeita, mutta sen toiminnassa on myös toinen puoli. Se on muun muassa ollut osallisena prosessissa, joissa ihmisiä häädetään, kyliä tuhotaan ja päälle istutetaan metsää.

Hannula painottaa, että näytteilleasettajaksi on aina enemmän tulijoita kuin festivaaleille mahtuu.

– Joka vuosi jää pois paljon toimijoita ja osa myös eettisistä syistä. Toki tässä tapauksessa oli poikkeuksellista se, että järjestö oli ollut mukana aiemmin.

– Korostan sitä, että päätös koski vain tätä järjestöä ja sen toiminnan yhtä osa-aluetta. Toivoisimme, että Helsingin juutalainen seurakunta olisi festivaaleilla mukana.

”Mitään rikkomuksia ei ole tehty”

Juutalaisen seurakunnan julkaisemassa Hakehila-lehdessä KKF:n puheenjohtaja Ethel Salutskij kiistää syytökset ihmisoikeusrikkomuksista ja moittii Kepaa epämääräisten lähteiden käyttämisestä.

”Laitoin heille vastineeni heti tammikuussa. Saimme myös kattojärjestöltä Jerusalemista kirjeen, jossa todistetaan, että nämä syytökset eivät pidä paikkaansa. KKL:n [Juutalaisen kansallisrahaston] toiminta on lain mukaista, ja mitään rikkomuksia ei ole tehty”, Salutskij toteaa lehdessä.

”KKL kuuluu YK:n hyväksymiin kansalaisjärjestöihin.”

Jutussa Saltuskij ja järjestön varapuheenjohtaja Iakov Dondych viittaavat myös siihen, kuinka kansallisrahaston palveluksessa on myös beduiineja ja arabeja jopa johtotehtävissä, ja kuinka järjestöllä on myös eri etnisten ryhmien välien parantamiseen tähtääviä projekteja.

Lähi-idän karttoja ilman Israelia

Kymmeniätuhansia osallistujia kokoavilla festivaaleilla esittäytyy kirjava joukko toimijoita, joukossa monia kristillisiä järjestöjä kuten Kirkon Ulkomaanapu, Suomen Lähetysseura, Fida lähetystorit ja Patmos Lähetyssäätiö. Myös Suomi-Israel Yhdistysten Liitto on mukana.

Viime vuonna tapahtumaan osallistui myös Palestiina-foorumi, jonka on kerrottu jakaneen siellä Lähi-idän karttoja, joista Israel puuttui.

Kirkkohallituksen Kirkko ja juutalaisuus -työryhmän puheenjohtaja Pekka Lindqvist kehotti Kotimaa-lehdessä helmikuussa Kepaa arvioimaan kaikkia toimijoita samoin perustein ja viittasi Palestiina-foorumin jakamiin karttoihin.

”Joku voisi pitää tätä rasismina enemmän kuin juutalaisen puita istuttavan järjestön toimintaa”, Lindqvist totesi lehdessä.

Miksi Palestiina-foorumi pääsi festivaaleille, Outi Hannula?

– Meillä on 450 toimijaa mukana, ja on selvää, että me emme voi etukäteen tarkistaa, mitä materiaaleja siellä jaetaan. Esimerkiksi Palestiina-foorumi ei ollut minulle entuudestaan tuttu.

– Heti kun kuulin tästä kartasta, otin selvää asiasta. Ymmärsin, että kartalla ei haluta sanoa, että juutalaiset tulisi karkottaa alueelta tai että kyse olisi sodanlietsonnasta tai antisemitismistä. Siksi sitä ei kielletty.

Ohjelmajohtaja ei myöskään koe Kepan kohtelevan eri toimijoita eri tavoin.

– Meillä on samat periaatteet kaikille. On selvää, että jos vaikkapa jokin palestiinalaisten asiaa ajava järjestö toimii tavalla, jota me emme voi hyväksyä, me toimimme sen suhteen samalla tavalla kuin nyt Keren Kajemetin tapauksessa, Outi Hannula toteaa.

Tämän vuoden Maailma kylässä -festivaalien pääteemana on kehitys, ja erityisenä alueellisena painotuksena ovat Afrikka ja Lähi-itä.

www.maailmakylassa.fi