Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Juudaksen rooli pääsiäisvaelluksella on vahva kokemus

 

– Juudas on kuin kuka tahansa meistä

Kuopiolainen teologian opiskelija Esko Juutinen esittää jo kolmatta vuotta opetuslapsi Juudaksen roolia Vivamon Raamattukylän pääsiäisnäytelmässä Ihmisen Poika. Rooli on vienyt hänet syviin vesiin.

– Ensimmäinen näkemäni Raamattukylän näytelmä oli juuri pääsiäisvaellus. Juudaksen roolia esitti tuolloin Mikko Leijo, teologian opiskelija hänkin. Rooli jäi hyvin vahvana mieleeni, Esko Juutinen kertoo.

Kun Esko Juutinen kutsuttiin rooliin, hän halusi itse käydä läpi Juudaksen matkan ja sisäistää roolin, niin että siitä tuli hänen oma matkansa.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Kysymys, jota hän pohti paljon, oli miksi Juudas kavalsi Jeesuksen.

– Ehkä syynä oli pettymys Jeesukseen. Juudas saattoi pitää Jeesusta haihattelijana, joka oli antanut opetuslapsilleen katteettomia lupauksia. Jeesus olikin jotain muuta kuin mitä Juudas oli odottanut. Juudas toivoi kenties Jeesuksen avulla saavuttavansa onnea, menestystä, asemaa ja rahallista turvaa. Juudaksen  sisälle alkoi kerääntyä yhä enemmän katkeruutta. Viimeinen pisara oli Jeesuksen ja syntisen naisen kohtaaminen. Nainen särki alabasteripullon ja voiteli öljyllä Jeesuksen pään. Ja Jeesus sanoi, että tämä nainen tullaan muistamaan.

Esko Juutinen pohti myös, miksi Juudas myös katui tekoaan: Kun hän oli kavaltanut Jeesuksen ja Jeesus oli vangittu, Juudas ymmärsi yhtäkkiä, miten tärkeä Jeesus hänelle oli.

– Oivalsin asian, jota pystyn soveltamaan myös omaan elämääni: Juudas tajusi, että se mitä Jeesus oli hänelle antanut, oli vielä paljon tärkeämpää kuin se, millaiseksi hän oli kuvitellut Jeesuksen merkityksen.

– Meille nykyajan kristityille on mahdollista kokea Jeesuksen läsnäöolo hiukan samalla tavalla kuin opetuslapset sen kokivat aikanaan. Saatoin päästä hyvin lähelle Juudaksen tunnemaailmaa.

– Siinä minua auttoi Lutherin ajatus: Jeesus on uskon kautta läsnä ihmisessä. Sitä kautta kokemus Jeesuksen läsnäolosta on yhteinen meille ja Jeesuksen ajan ihmisille.

Esko Juutinen koki lopulta että Juudakseen olikin helppo samaistua. Hän on kuin kuka tahansa meistä.

– Minäkin joudun kysymään itseltäni, haluanko olla uskollinen Jeesukselle vai tehdä oman pääni mukaan.

– Juudaksen rooli on ollut minulle vahva kokemus. Koen, että se ylittää omat kykyni näyttelijänä.

– Minulle Juudaksen lopullinen kohtalo on vielä avoin. Jumalan armollisuus on paljon suurempi meidän käsityskykymme.

Juudaksen roolissa vuonna 2013 vuorottelevat Esko Juutinen ja Rami Laaksonen.

 

Vivamon Raamattukylän pääsiäisvaellukset 25.-31.3. Lippuvaraukset ja tiedustelut vivamo@sana.fi. p. 02 07 681 760.