Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Juha Ahvio: Poliittinen korrektius sai korvilleen

 

Juha Ahvio.

Teologian tohtori, dosentti Juha Ahvion mukaan eilinen eduskuntavaalitulos viestii protestista ja muutoshalusta.

-Suomalaiset uskalsivat äänestää vakaumuksensa mukaan ja vastoin ennalta määrättyjä etukäteisvelvoitteita. Tämä merkitsee myös ilman muuta myönteistä arvokonservatismin ja sosiaalisen konservatismin voittoa, Ahvio arvioi.

– Häviäjiä tällä kertaa olivat keskusta, vihreä utopiaradikalismi ja poliittinen korrektius.

Erityisen mielenkiintoisena Ahvio pitää sitä, että ”jytkyvoiton” sai nimenomaan Perussuomalaiset. Perinteisten arvojen kannatus ei näkynyt samalla tavalla Kristillisdemokraattien vaalituloksessa. Myöskään Kokoomuksen voittoa Ahvio ei näe pelkästään arvoliberalismin riemuvoittona.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Kokoomuksen sisällä on edustettuna kaikesta huolimatta myös arvokonservatismi.

Ahvion mielestä Perussuomalaisten huikea vaalitulos kertoo myös siitä, että sosiaalinen konservatismi, isänmaallisuus ja kansallismielisyys eivät ole kokonaan hävinneet Suomesta. Ahvio uskoo, että uusi tilanne saattaa hidastaa myös esitystä sukupuolineutraalista avioliittolaista.

”Valtiosta ei pidä tehdä jumalaa”

Perussuomalaisten virallisen talouspolitiikan taustalla vaikuttavaa arvomaailmaa Ahvio ei pidä kovin konservatiivisena.

– Useimmat perussuomalaiset vannovat suorastaan sosialistisen hyvinvointivaltion nimiin. Tähän sisältyy ajatus, että valtio on se, jolta odotetaan kaikkea hyvää.

Ahvio näkee ongelmallisena puolueen vakaumuksellisen sitoutumisen progressiiviseen verotukseen ja tulojen tasauksen ideologiaan.

– Kristillisen etiikan mukaan lähimmäistä ei kuulu rakastaa valtion byrokraattisella pakkovallalla kansalaisten yksityistä omaisuutta ”robinhoodmaisesti” takavarikoimalla. Vapaaehtoisuuden täytyy säilyä.

– Valtiota ei tule pitää jumalana, jolta tulee kaikki hyvää, Ahvio punnitsee.

Ahvion mukaan Perussuomalaisten talousohjelmassa on myös uudelleen arvioimisen tarvetta.

– Jatkuvalla velanotolla ei kansantaloutta hoideta kestävästi. Koska sosialistinen hyvinvointivaltio aiheuttaa moraalista arvorappiota, hyvinvointivaltioideologia ei ole arvokonservatismin luonnollinen liittolainen, vaikka näin usein Suomessakin uskotaan, Ahvio kritisoi.

Ahvio muistuttaa, että Perussuomalaiset ovat sisäisesti hajanainen ryhmittymä ja siksi veden pitävien arvioiden tekeminen tulevan politiikan suunnasta ei ole mahdollista.

– Uskon kuitenkin, että jos puolue pysyy vaaliohjelmassaan, heidän politiikkansa vaikutukset tuntuvat Euroopan laajuisesti.