Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Joulurauha on julistettu Turusta lähes 700 vuoden ajan – nyt tilaisuus järjestetään koronatauon jälkeen jälleen yleisön edessä

 

Joulurauhan julistus Brinkkalan parvekkeelta 24.12.2020. Kuva: Turun kaupunki

Perinteinen joulurauhan julistus kaikuu tänäkin vuonna Brinkkalan talon parvekkeelta jouluaattona 24.12. klo 12.

Kahden edellisen vuoden aikana poikkeusjärjestelyin toteutetun julistuksen palatessa nyt normaalijärjestelyihin, on yleisö taas tervetullut seuraamaan julistusta paikan päälle.

– Tänä jouluna joulurauhan julistuksella on aivan erityinen merkitys meille kaikille, ja toivon sydämestäni, että rauhanjulistuksen ydinviesti leviää tänä vuonna laajemmalle kuin koskaan, Turun pormestari Minna Arve sanoo.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Suomeksi ja ruotsiksi luettavan joulurauhan julistuksen lukee Turun kaupungin protokollapäällikkö  Mika Akkanen.

– Kahden poikkeusvuoden jälkeen tuntuu äärimmäisen tärkeältä päästä jälleen kokoontumaan yhteen Vanhalle Suurtorille välittämään joulurauhaa koteihin eri puolille Suomea sekä maailmalle, Akkanen iloitsee.

Akkanen julistaa joulurauhan nyt kymmenettä kertaa. Viittomakielen tulkkina tilaisuudessa toimii Eva Mäkinen.

Tilaisuutta voi seurata myös Yleisradion kautta televisiosta, radiosta tai Yle Areenasta. Suora lähetys alkaa klo 11.55. Viittomakielelle tulkattu lähetys on katsottavissa suorana verkkolähetyksenä Yle Areenassa.

Jouluinen perinne on säilynyt jo 700 vuoden ajan

”Julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehoittamalla kaikkia tätä juhlaa asiankuuluvalla hartaudella viettämään.” Nämä sanat ovat perinteisesti johdattaneet joulun viettoon ja julistaneet joulun alkaneeksi. Tradition ensimmäisiltä vuosisadoilta ei ole säilynyt tarkkoja sanamuotoja, mutta sen keskeinen sisältö on säilynyt samana: ääneen luettu julistus muistuttaa joulurauhan alkamisesta, kehottaa viettämään juhla-aikaa sopuisasti, uhkaa rikkomuksen tekijöitä ankarilla rangaistuksilla ja toivottaa hyvää joulua.

Joulurauhan julistus on luettu Turussa lähes katkeamattomana perinteenä 700 vuoden ajan aina 1300-luvulta asti. Brinkkalan talon parvekkeelta joulurauha on julistettu vuodesta 1886 lähtien. Nykyinen joulurauhan julistuksen kaava on peräisin vuodelta 1903.

Joulurauha on jäänyt julistamatta kokonaan ilmapommitusten pelon takia 1939 ja miliisilakon aikana 1917. Tiettävästi joulurauhaa ei julistettu isonvihan vuosina 1712–1721, eikä mahdollisesti vuosien 1809–1815 aikana. Vuosien 2020 ja 2021 aikana julistus luettiin poikkeuksellisesti ilman yleisöä vaikean koronatautitilanteen vuoksi.

Turun joulurauhan julistus on radioitu vuodesta 1935 lähtien. Televisiolähetykset aloitettiin vuodesta 1983 alkaen kotimaahan ja vuodesta 1986 lähtien myös Ruotsiin. Nykyään joulurauhan julistusta voi seurata internetin välityksellä suorana lähetyksenä ympäri maailmaa.