Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Joulukalenterit kutsuvat ihmeen äärelle

 

Kuva: Sari Savela

Joulukalenterien yllätyksellisyys kiehtoo kaiken ikäisiä joulun odottajia. Tänä jouluna kalenterista voi avautua kuvan tai suklaan lisäksi vaikkapa ikkuna kaukaiseen maahan. Radio Dein joulukalenterissa taas soitetaan yllätyspuheluita.

Iloa adventin aikaan tuovat monella tavalla toteutetut joulukalenterit. Kansanlähetys (SEKL) julkaisee tänä vuonna jo neljännen, kaiken ikäisille sopivan videojoulukalenterinsa. Sen luukut ovat kuin ikkunoita, joista on mahdollisuus kurkistella kaukaisten maiden koteihin ja lähetystyöntekijöiden arkeen erilaisissa kulttuureissa. Adventtisunnuntaisin avautuvissa luukuissa on luvassa hartaus. Vieläkin monipuolisemmaksi kalenterin tekee se, että netissä oleviin kysymyksiin vastaamalla on joka päivä mahdollisuus voittaa palkintoja.

– Toivon, että katsojissa herää mielenkiinto ottaa selvää videoissa näkemistään asioista. Olisi mahtavaa, jos kalenteri voisi innostaa lähetystyöhön, joko lähettäjäksi tai lähtijäksi, sanoo joulukalenterin tuottaja Mika Järvinen.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Järvinen aikoo itsekin avata tämän kalenterin joka päivä. Hän kertoo iloinneensa kalenteria tehdessä erityisesti siitä, että sai tehdä yhteistyötä lähetystyöntekijöiden kanssa. Hän pääsi esimerkiksi lähettipariskunnan mukaan yhdeksi päiväksi seurakuntavierailuille.

– Se on hieno hetki, kun näkee lähettäjän ja lähtijän tapaamisen. Samalla sai ajan kanssa jutella työn iloista ja haasteista. Videollehan tuosta mahtuu vain pieni väläys.

Videokalenterin ohella voi seurata myös taiteilija Milla Koivusen kuvittamaa paperista joulukalenteria. Sen kuvat liittyvät videojoulukalenterista paljastuviin asioihin. Molemmat kalenterit toimivat kuitenkin myös erillisinä.

Vaikka joulukalenterin kiehtovuus perustuukin juuri siihen, ettemme etukäteen tiedä luukkujen sisältöä, kalenterin tekijät paljastavat, että ensimmäisen päivän luukusta löytyy Poika & Maria-duon uusi joululaulu ”Joulu tulee kylään”. Se on musiikillinen vuoropuhelu, jonka tunnelmat nousevat laulun tekijän mukaan joulun aikaan liittyvistä monista toiveista ja odotuksista. Keskeneräisyys ei estä joulua eikä muuta sen todellista merkitystä. Meitä kutsutaan joulun ihmeen äärelle levollisin mielin. Suuressa mukana -joulukalenteri netissä: http://suuressamukana.fi/joulukalenteri/

Joulukalenteri voi olla monenlainen viesti

Tällä viikolla pääkaupunkiseudun seurakuntalehtien Esse, Vantaan Lauri sekä Kirkko ja kaupunki lukijat ilahtuivat, kun näiden lehtien välissä lähetettiin lukijoille seurakunnan lahjana Jenny Lucanderin kuvittama adventtikalenteri, jossa on Jaakko Heinimäen mietiskelevät tekstit. Vuodenvaihteessa nämä kolme lehteä yhdistyvät yhteiseksi Kirkko ja kaupunki-lehdeksi, jonka päätoimittajaksi Jaakko Heinimäki on valittu.

Radio Dein joulukalenteri on tänä vuonna aivan erityinen hyvän mielen kalenteri. Se toteutetaan Ilmianna hyväntekijä-nimisenä ohjelmasarjana. Ideana on kiittää ihmisiä jotka tekevät hyvää muille. Ehkä joku on sanonut lohdutuksen sanan tärkeällä hetkellä, auttanut käytännön teoilla tai ilahduttanut muulla tavoin. Joulukalenterissa otetaan heihin yhteyttä.

– Palkitsemme joulun ilosanoman kunniaksi joka päivä yhden meille vinkatun hyväntekijän yllätyssoitolla ja yllätyspalkinnolla. Hyväntekijöitä pääsee ilmiantamaan nettiosoitteessa radiodei.fi, kertoo Radio Dein ohjelmajohtaja Kai Kortelainen.

Radio Dein joulukalenteri: http://www.radiodei.fi/ilmianna-hyvantekija-han-yllatyspalkinnon/

Myös Medialähetysjärjestö Sanansaattajilta (Sansa) ilmestyy joulukalenteri. Sansan sähköinen joulukalenteri johdattaa joulun sanoman äärelle. Se muistuttaa, että paras lahja annettiin, kun Jeesus syntyi valoksi maailmaan. Joulukalenteriin pääsee Sansa.fi-etusivulta sekä Sansan Facebookista ja Twitteristä. Kalenterin luukuista avautuu medialähetystyön monipuolinen maailma. Jokainen 24:stä luukusta sisältää yllätyksen, esimerkiksi videon, valokuvan tai kilpailun.

Kalenterin ovat toteuttanut Sansan tontut, ja sen pohjana on Mediashaken kehittämä digijoulukalenteri.

Joulukalenteri syntyi yli sata vuotta sitten

Ensimmäisen painetun adventtikalenterin toi markkinoille saksalainen Gerhard Lang-yhtiö jo vuonna 1904. Suomessa adventtikalenteri-perinteen aloitti Suomen partiolaiset vuonna 1947. Sen jälkeen partiolaisten adventtikalenteri on ilmestynyt joka vuosi, saaden myöhemmin seurakseen mitä erilaisempia muita kalentereita.

Juttua on muokattu 28.11.