Jos ja kun voimat ovat vähissä –  ”Katso oikeaan peiliin”

 
raamattu kädessä

Raamatun äärellä voimme voimaantua kirkkauden toivosta. ”Sen tähden me emme lannistu. Vaikka ulkonainen ihmisemme murtuukin, niin sisäinen ihmisemme uudistuu päivä päivältä.” (2. Kor. 4:16). (Shutterstock) 

Raamattu kehottaa meitä vahvistamaan sisäistä ihmistämme. Mitä se tarkoittaa – ja miten se tehdään? 

1 Huomaa tilanteesi. Oletko tehnyt viime aikoina monta asiaa ”viimeisillä voimillasi”? Tuntuuko virta olevan vähissä ja elämänvoima valuneen olemattomiin? Ehkä mukavatkaan asiat eivät tunnu tuottavan iloa niin kuin ennen, mieli on jatkuvasti takakireä ja koko olemus yhtä joustava kuin ratakisko. 

Kehon hälytysmerkit ja läheisten huomautukset kannattaa ottaa tosissaan, sillä ihminen sokeutuu helposti omalle tilanteelleen. Jumala ei luonut ihmisestä kaikkivoipaa. Päinvastoin Jumala antoi ihmiselle alusta alkaen levon mallin, sillä heti ihmisen luotuaan Jumala lepäsi.1 

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

 

2 Älä haukkaa liikaa. Toisinaan voimat ehtyvät, mutta niin kauan kuin elämme, ne eivät lopu tyystin. Saatamme olla kaikin tavoin ahtaalla mutta emme umpikujassa, neuvottomia mutta emme toivottomia, maahan lyötyjä mutta emme tuhottuja.2 

On tärkeää ymmärtää, että yksi ihminen ei voi kaikkea. Elämää ei voi kahmia liikaa, sitä annetaan meille vain päivä kerrallaan. Koko maailman tuskaa ei kannata ottaa harteilleen. Kullekin päivälle riittävät sen omat murheet.3 

 

3 Pyydä apua. Avun pyytäminen ei tee ihmisestä heikkoa tai epäonnistunutta, vaikka jostain kumman syystä ongelmien keskellä harhautuisimme ajattelemaan niin. Totuus on täysin päinvastainen. Sydämeltään viisas ihminen ymmärtää, että olemme täällä toisiamme varten. 

Ahdistuneessa olossa tekisi mieli käpertyä kuoreensa. Oman rauhan ja tilan ottaminen onkin viisasta, mutta täysin ei kannata eristäytyä. Jumala loi ihmisen yhteyteen. Jo paratiisissa hän näki, ettei ihmisen ole hyvä olla yksin, vaikka ympärillä olevat olosuhteet olivat ihanteelliset ja ihmisellä suora yhteys Luojaansa. Silloin Jumala teki ihmiselle kumppanin, joka sopi hänen avukseen.4 

Tarkoituksemme on auttaa toisiamme. Älä kiellä apuasi, jos toinen on avun tarpeessa ja sinä pystyt tekemään hänelle hyvää.5 Opettele myös ottamaan apua vastaan avosylin, sillä neuvonantajien runsaus tuo menestyksen6 ja kasvattaa meitä ihmisinä. 

 

4 Ammenna Sanasta. Raamattu on siitä ihmeellinen kirja, että sen lukeminen ja tutkiminen muuttaa sisintämme. Jumalan sana on elävä ja voimallinen.7 Jeesus ei turhaan kehottanut kaikkia työn ja kuormien uuvuttamia tulemaan hänen luokseen.8 

Jumalan lupaukset lohduttavat ja auttavat laittamaan asioita oikeaan perspektiiviin. Muistamme taas, että joka aamu Herran armo on uusi9 ja kaikki, jotka Herraa odottavat, saavat uuden voiman.10 Oikeamielisten tie kirkastuu kirkastumistaan täyteen päivään saakka11, vaikka matkan varrella olisikin pimeitä laaksoja. 

 

5 Luota ja lepää. Raamattu muistuttaa myös, että Herran siunaus antaa menestyksen, eikä sitä lisätä omin voimin.12 Jeesus puhui itsestään kasvavasta viljasta, jonka kylväjä saa nukkua yönsä hyvin.13 Raamatullinen periaate on siis eläminen levosta ja luottamuksesta käsin. 

 

6 Tunnusta virheesi. On uuvuttavaa ja sisintä syövyttävää ylläpitää kulisseja tai peitellä valheita. Vaikeakin totuus on aina paras ja helpottavin vaihtoehto. Kannattaa siis tunnustaa virheensä ja pyrkiä ottamaan niistä opiksi. 

Moka voi olla myös lahja, jota ilman emme ehkä olisi osanneet pysähtyä ja muuttaa suuntaa. Toivomme on siinä, että vaikka hurskas seitsemästi kaatuisi, hän nousee jälleen.14 

 

7 Katso oikeaan peiliin. Voimattoman ihmisen peilistä kuvastuu valju, maidonvaalea ilme. Jos huomiomme kiinnittyy itseemme ja vuoren korkuisiin ongelmiimme, uuvumme entistä enemmän. 

”Mutta me kaikki, jotka kasvot peittämättöminä katselemme Herran kirkkautta kuin kuvastimesta, muutumme saman kirkkauden kaltaisiksi, kirkkaudesta kirkkauteen.”15 Silloin kaikki on mahdollista. Hänen voimassaan. 

 

8 Älä jää rypemään. Hankalat asiat täytyy käsitellä, eikä pimeiden laaksojen poikki kulkemista voi kiirehtiä. Siihen voimme kuitenkin vaikuttaa itse, vellommeko negatiivisuudessa ja purammeko hapanta asennettamme muihin. 

Paavali kehottaa ajattelemaan sitä, mikä on totta, kunnioitettavaa, oikeaa, puhdasta, rakastettavaa ja kaunista, mikä vain on hyvää ja ansaitsee kiitoksen.16 Oikea näkökulma tuo tilanteeseen uutta voimaa ja toivoa. 

 

9 Muista Jumalan matematiikka. Älä vertaa itseäsi muihin. Vertaa itseäsi ainoastaan itseesi, mutta sellaisena kuin Jumala sinut näkee: ainutlaatuisena, kallisarvoisena, rakkaimpanaan. 

Sinä riität. Uskalla siksi laskea rimaa ja olla armollinen itsellesi. Olet riittävän hyvä juuri noin. 

Älä lannistu, älä luovuta. Älä heitä pois rohkeuttasi. Jumalalla on kaikki hallinnassaan. Hänen ajatuksensa ja tiensä kaartuvat käsittämättömän paljon korkeammalla kuin omamme.17 

Silloinkin, kun tunnemme voimamme vähäisiksi, voimme koko sydämestämme luottaa hänen matematiikkaansa. Sen mukaan ”mikä kylvetään vähäpätöisenä, nousee kirkkaana. Mikä kylvetään heikkona, nousee täynnä voimaa”.18 

 

Viitteet: 

1) 1. Moos. 2:2–3, 2) 2. Kor. 4:8–9, 3) Matt. 6:34, 4) 1. Moos. 2:18, 5) Snl. 3:27, 6) Snl. 15:22, 7) Hepr. 4:12, 8) Matt. 11:28, 9) Val. 3:23, 10) Jes. 40:31, 11) Snl. 4:18, 12) Snl. 10:22, 13) Mark. 4:26–28, 14) Snl. 24:16, 15) 2. Kor. 3:18, 16) Fil. 4:8–9, 17) Jes. 55:8–9, 18) 1. Kor. 15:43.

 

Aiheet