Jo reilut 300 suomalaista tutkii Raamattua induktiivisella menetelmällä

 

Veli-Pekka ja Minna Joki-Erkkilä pitävät mielellään kotonaan hengellisiä tilaisuuksia. Juha Ikonen (oik.) osallistuu viisi kertaa kokoontuvaan ryhmään, joka tutkii Raamatusta Johanneksen ensimmäistä kirjettä. Kuva: Erja Taura-Jokinen

Tamperelaiset erikoislääkärit, Veli-Pekka ja Minna Joki-Erkkilä, luotsaavat vapaaehtoistyönään yhteiskristillistä Precept-yhdistystä, joka rohkaisee syventymään Raamattuun tarkasti, sana sanalta.

Precept on amerikkalaissyntyinen, lähes 50-vuotias raamatunkoulutusjärjestö, jolla on toimintaa 180 valtiossa ympäri maapalloa.

Sen raamatunlukuoppaita on käännetty lähes 80 eri kielelle.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Suomeksi on ilmestynyt tähän mennessä 11 kirjaa.

– Itse kuulin järjestöstä ensi kerran Preceptin Eurasian johtajalta, joka sattui tulemaan kodissamme järjestettyyn hengelliseen tilaisuuteen. Myöhemmin osallistuin hänen vetämäänsä Raamatun opetukseen, jonka myötä kiinnostuin induktiivisesta menetelmästä, Veli-Pekka Joki-Erkkilä kertoo.

Menetelmään liittyvät olennaisesti työkirjat, joiden ohjeiden mukaan Raamatun jakeista esimerkiksi alleviivataan ja ympyröidään usein toistuvia, tärkeitä avainsanoja sekä pohditaan tekstin sanomaa kysymyksiin vastaamalla.

Tavoite on, että jokainen lukija tekee itse päätelmät Raamatun tekstistä.

Nyt Joki-Erkkilöiden kodissa kokoontuu induktiivisella menetelmällä ensimmäistä Johanneksen kirjettä tutkiva ryhmä. Siihen liittyvä työkirja on nimeltään ”Mistä tiedät, että Jumala on Isäsi?”.

Kirjan kysymykset ovat esimerkiksi tällaisia: Minkä käskyn Johannes antaa jakeessa 28? Mistä syystä? Jos olet syntynyt Jumalasta ja Jumala on Isäsi, miten silloin toimit jakeen 29 mukaan?

Kirjassa on kuusi eri opetusta, joiden mukaan ryhmänkin olisi ollut luontevaa kokoontua kuusi kertaa.

– Pidimme kuitenkin pidemmän avauspäivän yhtenä lauantaina, jolloin kävimme läpi kaksi opetusta. Sen jälkeen olemme kokoontuneet maanantaisin neljä kertaa, Veli-Pekka Joki-Erkkilä kertoo.

Kaikkiaan eri puolilla Suomea kokoontuu paraikaa reilut 20 induktiivista menetelmää käyttävää raamattupiiriä.

Diplomi-insinööri Juha Ikonen tutustui menetelmään tamperelaisessa Toivon Portti -seurakunnassa – ja lähti jatkoksi Joki-Erkkilöillä kokoontuvaan ryhmään.

– Minulle on jo pitkään ollut tärkeää se, että tutkin itse Raamatusta, mitä ja miten siellä eri asioista kerrotaan. Minusta kenenkään ei pidä perustaa Raamattu-tuntemustaan ja -tietämystään yksin muiden henkilöiden opetusten varaan, vaikka toki niistäkin voi saada hengellistä ravintoa, Ikonen toteaa.

Hänestä induktiivinen menetelmä on toimiva mm. siksi, että se sopii kenelle tahansa ja avaa Raamatun tekstiä uudella, syvemmällä tasolla.

Joki-Erkkilä vahvistaa Ikosen havainnot. Olennaista on se, että Raamattu selittää itse itseään.

– Induktiivisessa menetelmässä Raamatun tekstiä aluksi havainnoidaan järjestelmällisesti niin, ettei mitään olennaista jää huomaamatta. Seuraava vaihe on tehdä tulkinta siitä, mitä teksti tarkoitti silloin, kun se kirjoitettiin. Lopuksi lukija pohtii, miten sisältöä voi soveltaa nykyhetkeen.

– Raamatun luku kannattaa aina aloittaa rukouksella, vaikka vain lyhyelläkin – ja pyytää Pyhää Henkeä opettajaksi.

Joki-Erkkilälle vapaaehtoistyö voittoa tavoittelemattomassa, Raamatun opettamiseen keskittyvässä järjestössä on sydämen asia.

– Tahdomme olla edistämässä sitä, että mahdollisimman moni innostuu itse lukemaan Raamattua. Raamatun tuntemus on avain esimerkiksi siihen, että kristitty tietää ja tunnistaa asemansa Jumalan lapsena sekä siihen, että pelastusvarmuus voi olla täyttä totta ja iloa.

Precept Suomi järjestää opetusseminaarin Kangasalla, Heinäkallion leirikodissa, 15.17.11. Se on suunnattu ryhmän vetämisestä kiinnostuneille henkilöille. Viikonlopun aikana opetetaan induktiivisen menetelmän käyttöä käymällä läpi Raamatun opetusta siitä, mitä on olla Jeesuksen todellinen seuraaja.

www.precept.fi