Jo kaksi miljoonaa paennut sotaa Ukrainasta – ”Tilanne on naisille ja lapsille stressaava”

 

Alina, 10, piti sylissään kolmevuotiasta Emiliaa pakolaisten avustuspisteellä Barabásin kylässä lähellä lähellä Ukrainan ja Unkarin rajaa. Tytöt tapasivat toisensa pakolaissuojassa. Alina matkusti Unkariin Zaporizhzhiasta läheltä Krimin niemimaata. Hän pakkasi mukaansa yhden lelun ja värityskirjan. Värityskirjan hän antoi pakomatkallaan toiselle tytölle, jolla ei ollut leluja mukana. Kuva: Kirkon Ulkomaanapu

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n tietojen mukaan yli kaksi miljoonaa ihmistä on paennut sotaa Ukrainan rajojen ulkopuolelle. Radio Dei raportoi tänään tiistaina tilanteesta Ukrainan puolella rajaa, jonne saapuu yhä lisää naisia ja lapsia.

Puolan rajan on ylittänyt yli miljoona ihmistä sen jälkeen, kun Venäjä aloitti puolitoista viikkoa sitten hyökkäyksen Ukrainaan. Unkarin puolelle on UNHCR:n mukaan saapunut 180.000 pakolaista.

­­­­­­– Rajoilla Ukrainan puolella on pitkät pakolaisten autojonot. Paikalliset avustustyöntekijät raportoivat tällä hetkellä kymmenen tunnin jonotusajoista, tietää raja-alueella työskentelevä viestinnän asiantuntija Ulriikka Myöhänen.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Tunteja kestävä rajanylitys on vain pieni osa sotaa pakenevien ukrainalaisten matkaa.

–  Olen tavannut Berehoven rajakaupungissa Ukrainan puolella paljon perheitä, jotka ovat lähteneet matkaan Ukrainan itäosista, esimerkiksi Harkovasta. Takana on jo useamman päivän vaellus Länsi-Ukrainaan ennen rajalle saapumista.

”Tilanne Unkarin puolella rajaa on hyvin organisoitu.”

Myöhänen kertoo Radio Deille nähneensä rajalla paljon perheenisiä, jotka tuovat lapsensa ja puolisonsa rajalle.

–  Autettuaan heidät pakoon, miehet palaavat samaa reittiä takaisin osallistuakseen sotatoimiin.

Rajan ylittävät naiset ja lapset ohjataan avustusjärjestöjen ylläpitämään pakolaisleiriin, jossa tulivat yleensä levähtävät muutaman tunnin. Leiriltä tulijoiden matka jatkuu tavallisimmin Budapestiin.

Ukrainan puolella rajaa on Myöhäsen mukaan myös paljon perheitä, jotka vain odottavat. He eivät halua ylittää rajaa ennen kuin on pakko tai heidät pakotetaan lähtemään. Rajanylitys tarkoittaisi perheiden hajottamista, sillä miehet eivät pääse tällä hetkellä ylittämään rajaa.

Rajalla eletään akuutin hätäavun vaihetta

Kirkon Ulkomaanapu tarjoilee raja-alueilla autojonoihin juuttuneille sotapakolaisille vettä ja syötävää. Parhaillaan Ukrainan puolelle rajanylityspaikkaa ollaan rakentamassa vessoja, jonoissa odottaville ihmisille.

– Kaupungeissa ja kylissä Unkarin puolella rajaa kaikki tekevät töitä yhdessä tulijoiden auttamiseksi. Siellä on järjestöjä, paikallisia vapaaehtoisia ja viranomaisia mukana auttamassa. Vaikka tilanne on vaikea, tunnelma on ollut rauhallinen ja tilanne Unkarin puolella rajaa hyvin organisoitu, Ulriikka Myöhänen kertoo.

Kirkon Ulkomaanavulla on Unkarin ja Ukrainan rajan välillä käynnissä avustusoperaatio, joka toteutetaan yhteistyössä Unkarilaisen kumppanijärjestön Hungarian Interchurch Aidin kanssa.

”Alakouluikäiset tytöt ja perheen äiti kertoivat, että heillä oli kaksikymmentä minuuttia aikaa pakata tavarat päästäkseen pommitusten alta pois.”

Rajalla eletään akuuttia hätäavun vaihetta, jossa kaikkien tarpeet ovat hyvin samankaltaiset.

– Naisten ja lasten tarpeet ovat hyvin perustavanlaatuisia. Tien päällä on oltu useita päiviä; nälkään, janoon, viluun ja väsymykseen annetaan liennytystä pakolaisleirillä. Ensihätään tarvitaan kuumaa juomaa, leipää ja hygieniatuotteita.

Sotaa pakenevat perheet ovat joutuneet jättämään kotinsa nopealla aikataululla.

– Harkovan pakolaissuojassa juttelin perheen kanssa, jossa alakouluikäiset tytöt ja perheen äiti kertoivat, että heillä oli kaksikymmentä minuuttia aikaa pakata tavarat päästäkseen pommitusten alta pois.

Kirkon ulkomaanavun asiantuntijan mukaan lähiviikkoina alkavat nousta esiin kysymykset siitä, kuinka paenneille ihmisille saadaan toimeentuloa ja miten lapset saadaan takaisin kouluun.

– Tilanne on naisille ja lapsille stressaava ja mielelle todella raskas.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)