Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Jippu Radio Deissä: ”Uskomatonta että kelpaan yhä Jumalalle”

 

– Maailma on täynnä eksytyksiä ja minä olen sopivan heikko menemään niihin ansoihin, arvioi Jippu Radio Deissä. Kuva: Kai Kortelainen

KUUNTELE KLIPPI. – Kohdallani ei ole ollut mikään pikkutaistelu, avautui Jippu hengellisistä kokemuksestaan Radio Dein suorassa haastattelussa keskiviikkona.

Laulaja-lauluntekijä halusi tulla puhumaan Radio Dein Jouluparaati-aamulähetyksee

Heti vuonna 2006 ilmestyneellä Salaisuuksia joita yksinäiset huutaa unissaan -esikoislevyllään kultaa myynyt Emma-palkittu artisti on juuri julkaissut neljännen oman albuminsa. Kyseessä on Jipun ensimmäinen hengellinen levy.

Jippu, oikealta nimeltään Meri-Tuuli Elorinne, 29, sanoo hengellisiä lauluja sisältävän levyn olleen hänen pitkäaikainen unelmansa, jonka toteuttamiseen hän ei kuitenkaan aiemmin ollut valmis. Kyse on myös joululevystä – sellainen siitä tuli tosin vain siksi, että joulua vietetään Jeesuksen syntymäjuhlana.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

– Levy-yhtiö on puhunut tästä varmaan joka vuosi, mutta vasta nyt prosessieni jälkeen aika oli kypsä tälle levylle, valottaa Jippu Rakkauden joulu -pitkäsoiton taustoja Radio Deille.

– Tämä on minulle ihan puhtaasti hengellinen levy. Joululevy tämä on vain siinä mielessä, että joulu on Vapahtajan syntymäjuhla. Koin tekeväni tätä kuin olisin tehnyt kokonaisvaltaisesti gospellevyä. Ei missään nimessä joulupukkeja eikä petteripunakuonoja – tai mitään sellaista, mikä ei kosketa minun jouluani.

Moni artisti tekee joulualbumin ”välityönä”. Jippu suhtautui joululevyn tekemiseen erityisellä pieteetillä.

– Väkevimmät hengelliset joulutekstit ja -sävellykset ovat minulle niitä, joissa rakkauden ja armon sanoma vahvimmin tulee esiin.

Ne Jippu halusi levylle.

– Minun kohdallani ei ole ollut mikään pikkutaistelu, että olen saanut tämän levyn valmiiksi ja käteeni. Tämä ei ole mikään hutaistu joululevy, jossa vähän lauleskellaan, vaan tunnen sen sävyt omassa lihassani ja hengessäni. Olen joutunut käymään kovan kamppailun, että tämä on ollut millään tavalla mahdollista.

”Olen heikko maailman eksytyksille”

Kamppailulla Keski-Suomeen muuttanut ja lokakuussa äidiksi tullut laulaja viittaa omasta rikkinäisyydestään toipumiseen ja ennen kaikkea välienselvittelyyn Yläkerran kanssa.

– Maailma on täynnä eksytyksiä ja minä olen sopivan heikko menemään niihin ansoihin. Olen ehkä halunnut niin paljon elää ja katsoa kaikki puolet.

Niitä on riittänyt. Iltapäivä- ja naistenlehdet ovat vuosien aikana repineet monta mehevää otsikkoa nuoren naisen elämänjanosta, rosoisista seikkailuista ja ihmissuhdesotkuista.

Vai onko kyse ollut vain räväkän ja tulisieluisen taiteilijan imagonrakennuksesta tai huomionkalastelusta? Onko julkisessa Jipussa ollut toimituksen lööppilisää?

– Ei ole mitään lööppilisää, olen ollut hukassa. Olen vain ollut hyvin rehellinen mediassa ja siinä se ongelman ydin onkin. Mutta ei minusta ole mitään väärää koskaan kirjoitettu. Kaikki on ihan totta.

Jippu kertoo kuitenkin hukassa olon ja eksyksiin joutumisen olleen hänelle tärkeää, kenties jopa välttämätöntä.

– Kun olin heikko, tulinkin väkeväksi, Jippu sanoo.

”Elämä murskasi minut”

Väkevyyttä edelsivät häpeän ja toivottomuuden tunteet, joita elämänkriisit ja niiden julkinen repostelu nostattivat.

Yhtenä heikkouden hetkenä tuli vastaan lapsuudesta tuttu Armolaulu, Kari Tikan sävellys. Laulun riimit ovat tulleet Jipulle rakkaiksi: Olen mielistynyt heikkouteen, hätään, vainoihin. Sillä kun mä olen heikko, silloin olen väkevin, se on Jumalan suuri lahja.

– Armolaulu pelasti sanomallaan minun elämäni. Olen mielistynyt heikkouteen, hätään, vainoihin. Se ei ole mitään biibadaaba-hommaa. Minun kohdallani – onneksi – elämä murskasi minut niin heikoksi, että itselläni ei ollut enää omia voimia pelastautua. Sen takia ainoaksi jäi Jeesus.

Armolaulu päätyi Jipun Rakkauden joulu -levyn päätöskappaleeksi. Laulu äänitettiin Joensuussa Lehmo-studiolla tuottaja Ville Riipan kokoaman bändin kanssa livenä, suoraan purkkiin yhdellä otolla. Koko levy syntyi kolmessa päivässä.

– Levy on tehty katkeamattomasti niin, että jokaisen kappaleen ensimmäinen, toinen tai kolmas otto päätyi levylle.

”Sisimmässäni tiesin koko ajan olevani väärässä”

Äänitysten aikana solistin seurana pienessä studiokopissa oli ainoastaan Raamattu. Jippu kertoo kirjan avautuvan hänelle nyt eri tavoin kuin nuoruudessa.

– Minusta on ollut uskomatonta huomata, että kelpaan edelleen Jumalalle. Koen, että aiempien vuosien vaikeuteni ja kriisini ovat olleet juuri siksi vaikeita, että olin uskovainen. Tietoisuus ja omantunnon tunteminen aiheuttivat pimeydessä paljon suurempia tuskia kuin jos mitään tietoisuutta Jeesuksen rakkaudesta ei olisi ikinä ollutkaan.

– Ilman tietoa Kristuksen rakkaudesta ei varmasti olisi sattunut niin paljon. Ongelman ydin oli siinä, että sisimmässäni tiesin koko ajan olevani väärässä ja tarvitsevani armoa, mutta en suostunut sitä ottamaan vastaan.

Omantunnon kamppailussa ei ollut kuitenkaan vielä kaikki. Laulajan ammatti ja median kiinnostus latasivat lisätaakaksi julkisen häpeän.

– En kelpuuttanut itseäni Kristuksen rakastamaksi lapseksi, koska olin tehnyt niin paljon virheitä ja ihan oikeasti tehnyt asioita, jotka olivat varsinkin kristillisen moraalin mukaan kyseenalaisia – ja tein niin jopa julkisesti ja vielä uskovaisena.

– Kyllähän ne mun jutut olivat aika poikkeuksellisen kummallisia.

”Selvisin, kun päätin viedä  alastoman peikkotytön valoon”

Jippu sanoo Jeesuksen syntistä naista kuvaavien sanojen tulleen itselleen rakkaiksi: Hän sai paljot syntinsä anteeksi, sen vuoksi hän rakasti paljon. Mutta joka saa anteeksi vähän, se myös rakastaa vähän.

– Se on totta. Vaikeinta oli antaa itselle anteeksi, koska häpeä on se, mikä ensimmäisenä iskee silloin, kun silmät aukeavat, että oletkin alaston. Eli kun huomaat, että oletkin kekkuloinut jo pitkään aika huonossa kunnossa ja vielä julkisesti. Siitä tulee häpeä, joka saattaa jopa murskata ja riistää anteeksiannon mahdollisuuden. Selvisin, kun päätin viedä tämän alastoman peikkotytön valoon.

– Anteeksianto on käsittämätön voima. Se lähti myös siitä, että minäkin hyväksyin ihmisten raadollisuuden ja itse annoin myös anteeksi.

”Olen kiitollinen, että tulin äidiksi vasta kuljettuani tämän tien”

Valoa ja rauhaa peikkotyttö ammentaa nykyisin maaseudun rauhassa Keski-Suomessa muusikkomiehensä Sami Putikan kanssa, joka on ottanut uudeksi sukunimekseen Elorinteen.

Helsingin valojen loisteessa aviopari käy ainoastaan työkeikoilla, joilla kulkee mukana myös pariskunnan parikuukautinen Romeo-poika.

– Hiljaisuus on tänä päivänä se, joka puhuttelee minua elämässä. Käyn tekemässä työt hektisellä pääkaupunkiseudulla ja sitten palaan lintukotoon, missä puilla lämmitetään ja vedet kannetaan saunaan eikä ole katuvaloja vaan vain tähtitaivas. Omalla tavallaan elän nykyään vähän niin kuin luostarissa, nauraa Jippu.

Radio Dein haastattelun aikana Romeota hoitaa isä-Sami.

– Keikoilla vauva kiertää mukana. Se on joka kerta nukkunut keikan aikana, Jippu hymyilee.

– Olen todella kiitollinen, että tulin äidiksi vasta sen jälkeen kun olin kulkenut tämän tien.

 

Radio Dein Jouluparaati joka arkiaamu kello 7-11 – katso tulevat vieraat täältä

Jipun uuden levyn single Heinillä härkien kaukalon Youtubessa

Jippua kuullaan Radio Dein  Viikon levy -ohjelmassa vielä jouluviikolla 22.-26.12. klo 8.50 ja 14.05. Haastattelu koosteuusintana lauantaina 27.12. klo 17.30. Kuuntele, mitä Jippu vastaa ohjelmassa kysymykseen, miksi hän halusi tehdä hengellisen levyn ja sisällyttää siihen Armolaulun [2min]:

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)