Hyvät: Raamatun myynti huimassa nousussa – erityisesti Raamatun ensi kertaa ostavien määrä lisääntynyt

Toivoa naisille -työn johtaja Susie Pek: ”Japanissakin naiset etsivät vastauksia sisäiseen kaipaukseen”

 
Kolme japanilaista naista radiostudiossa.

Japanin Toivoa naisille -ohjelmat tarttuvat tällä tuotantokaudella japanilaisen naisen kohtaamiin sosiaalisiin ongelmiin ja perheen kysymyksiin. Ohjelmaa tekevät Tomoko (vas.), Sayaka ja Ari. He eivät halua sukunimiään julkisuuteen. Kuva: TWR-Japani.

Toivoa naisille -ohjelmaa on lähetetty Japanissa vasta puolitoista vuotta ja nykyään myös suomalaisten tuella. Silti ohjelma on jo kerännyt vakinaisia kuuntelijoita. Ohjelma asettuu vaatimusten paineissa elävän naisen rinnalle.

Eräs kuulija lähetti viestin studioon heti lähetyksen jälkeen. Hän kertoi olevansa uskonnoton ihminen, joka ei tiedä, mitä Jumalaan uskominen tarkoittaa.

− Odotan ohjelmaa joka tiistai-ilta. Juontajat pohtivat asioita syvällisesti. He ovat lempeitä ja miellyttäviä. Pidän myös ohjelman tunnusmusiikista. Jatkakaa erityisesti naisia koskettavien aiheiden käsittelyä kuten tämän kerran menopaussi.

Fida neliöb. 4.-10.11. + 25.11.-1.12. (ilm.1-2/2)

Ohjelma lähetetään YouTube-videopalvelun kautta ja 11 radioasemalla Tokion, Hokkaidon, Chiban, Toyaman, Aichin, Shigan, Shimanen ja Tottorin alueilla. Useat alueet ovat uusia Japanin TWR:n työssä. TWR on maailman suurin medialähetysjärjestö, ja sen suomalainen yhteistyökumppani on Medialähetys Sanansaattajat eli Sansa.

Suomalaiset ovat jo vuosien ajan tukeneet Japanissa Sansan välityksellä toisen kansainvälisen medialähetysjärjestön FEBC:n lähettämää ohjelmaa Keikon kirjelaatikko. Keiko-niminen nainen lukee kussakin ohjelmassa yhden kuuntelijan kirjeen ja vastaa siihen. Tämän vuoden alusta suomalaiset alkoivat tukea myös Japanin Toivoa naisille -ohjelmia Sansan kautta.

Monenlaisia ristipaineita

Sansan toiminnanjohtaja Mikko Matikainen kuvaa, että japanilaiset naiset elävät monenlaisissa ristipaineissa. Heihin kohdistuu paljon yhteiskunnallisia vaatimuksia.

− Heidän odotetaan huolehtivan lapsista, hoitavan iäkkäitä vanhempiaan ja olevan vastuussa kotitaloudesta. Vaikka Japani on korkean elintason hyvinvointivaltio, monet naiset kamppailevat samojen ongelmien kanssa, joita naiset kohtaavat muuallakin. Näitä ovat esimerkiksi yksinäisyys, yksinhuoltajuus, seksuaalinen häirintä ja lähisuhdeväkivalta, Matikainen luonnehtii japanilaisen naisen tilannetta.

Matikainen jatkaa, että Toivoa naisille -ohjelmat tuovat japanilaisen naisen ulottuville viestin rakastavasta Jumalasta ja Jeesuksesta, joka antaa synnit anteeksi ja rakastaa paineissa olevaa ja riittämättömyyttä kokevaa ihmistä. Hän lisää tähän vielä Toivoa naisille -työhön liittyvän rukouksen ulottuvuuden.

− Japanilaisetkin naiset tarvitsevat rukousyhteyttä. Jos evankeliumi muuttaa naista, se vaikuttaa laajempaan yhteisöön.

Perheen kysymykset ajankohtaisia

Toivoa naisille -työ alkoi Japanissa maaliskuussa 2022. Työn koordinaattori Minako oli tätä ennen vuoden Etelä-Koreassa oppimassa työn periaatteita. Hän ei halua sukunimeään julkisuuteen.

Työssä on kaksi puolta. Toinen ovat naisille suunnatut ohjelmat, toinen rukouskalenteri, jossa on jokaiselle päivälle lyhyt rukous maailman naisten puolesta. Kalenteri on käytössä eri puolilla maailmaa, myös Suomessa. Maailmanlaajuisesti kalenteria käyttää yli 110 000 ihmistä.

− Aluksi latasimme päivän rukouksen sosiaaliseen mediaan. Ohjelmien lähettäminen alkoi lokakuussa 2022. Toisen tuotantokauden ohjelmissa keskitytään japanilaisen naisen kohtaamiin sosiaalisiin ongelmiin ja perheen kysymyksiin, Minako kertoo.

Toivoa naisille -työn kansainvälinen johtaja Susie Pek kuvaa Japania kovaksi maaperäksi kristillisen viestin vastaanottajana. Maan 125 miljoonasta asukkaasta 1,5 prosenttia on kristittyjä. Hän jatkaa, että Japanissakin naiset etsivät vastauksia sisäiseen kaipaukseen.

− Moni japanilainen nainen tavoittelee täydellisyyttä niin äitinä, opiskelijana, tyttärenä kuin työelämässä. Hänestä tuntuu, että ympäristökin odottaa tätä. Naiset kokevat uupumista ja kelpaamattomuutta. Toivoa naisille -työ asettuu naisen rinnalle, pohtii elämää hänen kanssaan ja viestittää Jeesuksen tarjoamasta elämää muuttavasta voimasta.

Jakso satuttavista sanoista puhutteli

Kristityksi tunnustautuva kuulija kertoi, kuinka voimakkaasti häneen vaikutti Toivoa naisille -ohjelman jakso, jossa puhuttiin siitä, miten sanat voivat haavoittaa sydäntä. Sanat voivat olla kuin nauloja, joita vedetään voimakkaasti pintaa pitkin.

− Sydämeeni sattui, kun totesin, kuinka usein olen omien tunteitteni epätasapainossa puhunut lapsilleni vihaisesti. Olen iskenyt heidän sydämeensä ja vetänyt sinne haavoja.

Ohjelmassa kerrottiin myös naisesta, jota hänen isänsä oli loukannut syvästi. Tämä puhutteli toista kuulijaa.

− Se toi mieleeni lapsuudestani tunnekivun, joita äitini terävät sanat aiheuttivat. Olin painanut ne pois mielestäni. Kuunnellessani ohjelmaa minusta tuntui, että Jeesus näki haavani ja hänen rakkautensa valui niihin. Haluan muistaa tämän kuvan sanojen terävistä nauloista silloin kun olen itse vihainen perheelleni.

Liisa Heinänen

Kirjoitus on julkaistu Sansa-lehdessä 2/2024.

 
Sansa artikkeliban.11.11.- MJa