Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Jalovaaran raha-asiat hämmentävät

 

Pirkko Jalovaara.

Valtavaan mediakohuun kaksi vuotta sitten ajautuneen Pirkko Jalovaaran epäillään nostaneen yli sadan tuhannen euron vuosipalkkaa. Pidetty maallikkosaarnaaja ja rukoilija jatkaa yhä työtään, mutta herättää hämmennystä erityisesti taloudellisten epäselvyyksien vuoksi.

Helsingin poliisin tutkinnassa on selvinnyt, että Jalovaaran Rukousystävät Ry on käyttänyt viimeisen muutaman vuoden aikana hädänalaisten auttamiseen noin 6 prosenttia keräystuloistaan. Rikoshyöty vuosien 2009-2013 ajalta nouseekin tutkinnanjohtaja Hannu Männikön mukaan jopa satoihin tuhansiin euroihin. Neljän vuoden aikana yhdistys on kerännyt kaikkiaan yli miljoona euroa.

Vuosittain julkaistavien verotietojen mukaan Jalovaara ansaitsi vuonna 2013 100 000 euroa ja vuotta aiemmin 127 000 euroa. Suuret tulot ja Jalovaaran yhdistyksen taloudelliset epäselvyydet ovat herättäneet seurakunnissa ja seurakuntalaisissa hämmennystä.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Seurakuntalainen.fi ei tavoittanut Jalovaaraa, eikä Rukousystävät Ry:tä kommentoimaan aihetta.

Jalovaara ollut monille avuksi

Jalovaara tuli tutuksi 1980 -luvulla, jolloin hän alkoi kiertää seurakuntia yhdessä pastori Seppo Juntusen kanssa. Yhteistyö kuitenkin loppui 2000-luvulla.

-Isot massat seuraavat Pirkkoa kuin Äiti Ammaa konsanaan. Pirkko on markkinointiekonomi ja hän osaa sen työn aika hyvin, Juntunen sanoo Iltalehdelle.

Juntusen ja Jalovaaran toiminnat erillisiksi yhdistyksiksi ajanut Arto Merisalo huomauttaa lehdelle, ettei Jalovaaran vuosikymmeniä jatkunutta hyvää työtä kannata suoralta kädeltä lytätä.

-Jos/kun Pirkko Jalovaara lienee valmis korjaamaan julistuksensa ja opetuksensa linjoja niiltä osin, kuin arvostelua on esitetty, ei hänen koko toimintaansa ja palvelustehtäväänsä pitäisi kyseenalaistaa. Tunnen paljon ihmisiä, lähipiiristänikin, jotka ovat saaneet avun elämänsä eri alueilla Pirkon rukousilloissa hänen rukoustensa kautta.

Jalovaara nousi otsikoihin kaksi vuotta sitten, kun Ylen MOT-ohjelma Riivaajat kirkossa käsitteli saarnaajan toimintaa luterilaisissa seurakunnissa. Demonikeskustelun jälkeen Jalovaaran Rukousystävät Ry:n rahankeräys nousi keskusteluun ja johti poliisitutkintaan rahankeräykseen liittyen.

Lähteet: Iltalehti ja Yle.