Viime viikolla 70 vuotta täyttäneen Jaakko Löytyn ”Love Story” johti paitsi avioliittoon, myös taiteelliseen menestystarinaan.
Kirjailija, sanoittaja ja runoilija Kaija Pispa on ollut Jaakko Löytyn elämän tärkein ihminen, myös työkaverina.
Tänä vuonna tulee kuluneeksi paitsi 70 vuotta Löytyn syntymästä, myös 50 vuotta siitä, kun hän asteli avioliittoon Kaijansa kanssa.
Yhteistyö lauluntekemisessä alkoi jo ennen häitä, kun molemmat elivät lähellä toisiaan Ylöjärvellä.
− Jaakko asui pappilassa ja minä asuin toisella puolella järveä. Siinä sitten soudeltiin ja kun Jaskalla oli jonkinlaisia lauluntekeleitä, niin minä pääsin ihmettelemään, että miten ne sanat ovatkin niin huonoja, Pispa naurahtaa.
Löytyn puoliso vieraili Jaakko Löytty -päivässä 4.3. Radio Deissä, ja kertoi Anu Lehtipuun haastattelussa rakastuneensa jo varhain suomen kieleen.
− Olen kielisuvusta jossa kielenkäyttö on tärkeä asia. Olin tavatessamme Jaskan kanssa kirjoittanut runojakin ja tiesin loppusoinnuista. Rupesin Jaskan säkeitä korjaamaan ja siitä syntyi meidän ensimmäinen yhteinen laulumme Pieni matkamies.
Taistelukappale ”Kahden maan kansalaiset”
Tunnetuin Löytyn pariskunnan yhteistyön tuloksena syntynyt laulu on Kahden maan kansalainen. Tekstin Löytyn säveltämään ja esittämään klassikkobiisiin on tehnyt Pispa.
− Se oli taistelukappale. Jaskan mielestä teksti ei ollut aluksi ollenkaan hyvä, mutta muutaman päivän mökötyksen jälkeen ongelma olikin lopulta vain yksi tavu, joka otettiin säkeestä pois.
”Vähimmillä riidoilla siitä selviää, kun Jaska tekee ensin sävelen ja minä olen hänellä vain töissä.”
Pispa kertoo, että kristittynä oleminen on aina läsnä pariskunnan tehdessä tekstejä tai säveliä. Vuosien varrella laulujen syntyprosessi on kuitenkin vaihdellut paljon.
− Alkuaikoina tehtiin tekstejä yhdessä. Jaska teki raakaversion ja minä rupesin muokkaamaan toisenlaiseen muotoon. Siten on muun muassa syntynyt laulu Tilkkutäkki.
Välillä pariskunnan kriisiaikoina lauluyhteistyön sarallakin on ollut hiljaisempaa, mutta välillä taas Pispa kertoo saaneensa mieheltään vapaat kädet tekstin tekemiseen.
− Joskus Jaska antaa minulle nuotin ja teen sen perusteella Jaskan säveleeseen tekstin. Mutta vähimmillä riidoilla siitä selviää, kun Jaska tekee ensin sävelen ja minä olen hänellä vain töissä, kuvailee Pispa yhteistyötä.

Armoton lepäilijä
Radio Deissä niin ikään 4. maaliskuuta itse vieraillut Jaakko Löytty sanoo vanhenemisestaan, ettei hän istuskele niinkään kiikkustuolissa villasukat jalassa, mutta tykkää kyllä muuten lepäilystä.
− Makoilen mieluiten sängyllä lukien kirjaa tai puhelinta. Olen armoton lepäilijä, nukun pitkään ja otan pitkät päivälevot, keräilen voimia.
− Afrikassakin ilmaston takia nukutaan päivällä ja pidetään siestaa. Mutta voi tapani olla suvun peruakin, sillä isäni oli myös kova lepäilemään, Löytty mietiskelee.
”On minulla yhä hupsujakin ajatuksia mielessä.”
Aina makoiluun ei tarvita mukaan edes mitään lukemista, vaan pelkkä ajattelu riittää.
− Keskustelen mielessäni aika paljon eri ihmisten kanssa. Käyn jälkikäteen tilanteita läpi tai mietin etukäteen, mitä minä kullekin ihmiselle sanon.
Seitsemänkymmentä ikävuotta tuntuvat Löytyn mukaan fyysisenä raihnaisuutena, mutta lapsenmielisyyttäkin on yhä tallella.
− On minulla yhä hupsujakin ajatuksia mielessä.
− Eikä nämä 70 ikävuotta sentään liian raihnaiselta tunnu, mutta sen myönnän, että kyllä minä oman ikäni tunnustan.
Teksti: Janne Könönen, Anu Lehtipuun, Matias Villbergin ja Mikael Juntusen haastatteluiden pohjalta
** Kuuntele Jaakko Löytty -päivän aamulähetys Radio Deissä 4.3.2025.
** Kesäkuussa julkaistaan Heimo Hatakan kirjoittama Luomiskertomus – Jaakko Löytyn ja Kaija Pispan elämä (Kirjapaja). Kirja on kaksoiselämäkerta Löytystä ja Kaija Pispasta.
** Löytystä on niin ikään myöhemmin tänä vuonna tulossa Niilo Rantalan ja Antti Vuoren ohjaama dokumentti Koti-ikävä.
