Israelista löytyi 1500 vuotta vanha kirkko

 

Juudean kukkuloita.

Arkeologit esittelivät Juudean kukkuloilta löytynyttä 1500 vuotta vanhaa kirkkoa keskiviikkona. Kirkon mosaiikki lattia on säilynyt poikkeuksellisen hyvin. Kuvitukset leijonista, ketuista ja riikinkukoista ovat kestäneet aikaa hämmästyttävästi, arkeologit kertovat.

Bysantin aikainen kirkko sijaitsee Jerusalemin lounaisosassa. Kahden kuukauden aikana esille kaivettu kirkko on nähtävillä vain vähän aikaa, jonka jälkeen se suojataan jälleen maaperällä.

Pieni basilika taitavasti koristeltuine lattioineen on ollut arkeologien arvioiden mukaan aktiivisessa käytössä viidennestä vuosisadasta seitsemänteen vuosisataan jKr.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

– Basilikan lattia on yksi kauneimmista löydöksistä Israelissa viime vuosina. Kyseessä on ainutlaatuinen ja hyvin säilynyt taidonnäyte, toteaa kaivaustöiden johtaja Amir Ganor Boston Heraldin verkkouutisissa.

Aluksi löydöstä luultiin synagogaksi, mutta ristien löytyminen auttoi tunnistamaan rakennuksen kirkoksi. Arkeologien mukaan kirkko alta on löydetty 500 vuotta vanhempia rakenteita, jotka johtavat Rooman valtakunnan aikaan.

Ganorin mukaan kirkko pysyy peitettynä kunnes riittävät varat sen avaamiselle turistikohteeksi saadaan kerättyä.

 

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie