Yleinen: Arvio: Joulun ihme valkokankaalla 

Irja Askola Helsingin piispaksi

 

Irja Askola on Suomen ensimmäinen naispiispa.

Suomeen vihitään ensimmäinen naispiispa, kun Irja Askola, 57, voitti vastaehdokkaansa Matti Poutiaisen niukasti Helsingin piispanvaalin toisella kierroksella. Äänet jakautuivat Askolan hyväksi 591–567. Vaalin toisen kierroksen äänestysprosentti oli 93,1.

Irja Askola on Espoon hiippakuntasihteeri ja Espoon piispa Mikko Heikan teologinen erityisavustaja. Askola on järjestyksessä Helsingin hiippakunnan kuudes piispa.

Vielä vaalin ensimmäisellä kierroksella tuomiorovasti Matti Poutiainen (399) sai enemmän ääniä kuin Askola (386), mutta asetelma kääntyi toisella kierroksella.

Perheniemi neliöb. vko 49-50. MJa

Vaalissa äänioikeutettuja oli kaikkiaan 1247. Äänestäjistä noin puolet on hiippakunnan pappeja sekä lehtoreita ja toinen puoli maallikkoedustajia.

Irja Askola aloittaa piispanvirassa 1. syyskuuta, jolloin Helsingin nykyinen piispa Eero Huovinen siirtyy eläkkeelle. Virkaan vihkiminen toimitetaan Helsingin tuomiokirkossa sunnuntaina 12. syyskuuta.

Irja Askola on työskennellyt aiemmin muun muassa ekumeenisessa kirkkoliitossa, Euroopan kirkkojen konferenssissa Genevessä vuosina 1991-1999. Askolan kotiseurakunta on Alppilan seurakunta.

Irja Askola yhdeksäs piispanvaalien naisehdokas

Irja Askola on ollut ehdolla piispanvaalissa kaksi kertaa. Ennen Helsingin vaalia Askola oli ehdokkaana Mikkelissä vuonna 2008.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispanvaaleissa on nähty yhteensä yhdeksän naisehdokasta. Ensimmäinen nainen piispaehdokkaana oli Marjatta Laitinen, joka osallistui Espoon piispanvaaliin vuonna 2003.

Piispanvirasta kiinnostuneita naisia oli mukana myös tätä ennen, mutta he eivät yltäneet ehdokassijoille. Vuodesta 2001 lähtien piispanvaaleissa on ollut valitsijayhdistysten asettama ehdokasasettelu.

Suomen luterilaisessa kirkssa on 2254 seurakuntapappia, joista 38 prosenttia on naisia. 482:n kirkkoherran joukossa on 41 naista.

Teologikoulutukseen haki viime vuonna 1 056 naista. Teologian opinnot aloittaneista 303:sta opiskelijasta naisten osuus on 54 prosenttia, mikä tarkoittaa 164 opiskelijaa.

Lue myös: Helsingin piispaehdokkaat: Keskustelu rippisalaisuudesta hakoteillä

Tarkastuslaskenta lisäsi Poutiaisen etumatkaa Askolaan

Matti Poutiainen ja Irja Askola jatkoon piispanvaalissa

Helsingin piispaehdokkaita tentattiin etiikasta ja herätysliikkeistä