Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Intia kieltää kristillisiä ryhmiä vastaanottamasta varoja ulkomailta

 

Intiaa johtaa pääministeri Narendra Modin hindunationalistinen BJP-puolue. Kuva: Shutterstock

Intian pääministeri Modin hallitus on tänä vuonna perunut neljältä kristilliseltä järjestöltä lisenssin, joka tarvitaan ulkomaisten lahjoitusvarojen vastaanottamiseen.

Intia on lakkauttanut neljän kristillisen järjestön tilit tänä vuonna. Tilien lakkauttaminen on seurausta kielteisistä FCRA-lisenssipäätöksistä. Lisenssi on pakollinen, jotta järjestö voi vastaanottaa tililleen ulkomaisia lahjoitusvaroja. Jos sääntöä rikkoo, tili lakkautetaan. Sääntö koskee kaikkia muita paitsi YK:n alaisia järjestöjä. Uutta lisenssiä voi hakea aikaisintaan kolmen vuoden kuluttua. Asiasta uutisoi UCA News.

Intia pyrkii kieltämään kristillisiä yhteisöjä vastaanottamasta rahaa ulkomailta, siksi lisenssejä on peruttu tuhansilta kristillistä järjestöiltä. Viranomaiset sanovat, että Modin hallituksen linja lisenssien myöntämisessä ja uusimisessa on erittäin tiukka. Hallituksen tavoitteena on vaikeuttaa kristillisten järjestöjen toimintaa Intiassa.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

UCA Newsin mukaan Intian viranomaiset tutkivat parhaillaan kahden Yhdysvalloista käsin toimivan lahjoittajan, seitsemännen päivän Adventtikirkon ja Baptistikirkon, rahoitustoimia Intiassa.

Intian poliittinen ilmapiiri muuttui Intian kansanpuolueen, Bharatiya Janata -puolueen  (BJP) voitettua parlamenttivaalit vuonna 2014. Pääministeriksi noussut Narendra Modi uhosi vaalitaistelussaan, että Intian hindujen ei pidä nöyrtyä muslimien, kristittyjen tai muiden vähemmistöuskontojen edessä.  Valtaa pitävä BJP on asettanut tavoitteekseen tehdä Intiasta puhtaasti hindulainen valtio.

Intian perustuslaki perustuu ajatukseen tasa-arvosta, että kaikilla olisi yhtäläinen oikeus esimerkiksi opiskella. Perustuslain artiklassa 25 on myös kirjattuna oikeus omaan uskontoon. Uskonnon vaihtaminen on myös perustuslain mukaan mahdollista, mutta ketään ei saa pakottaa tai houkutella vaihtamaan uskontoa.

Intiassa kristinuskoa pidetään ulkomaisena, laittomana ja epäisänmaallisena uskontona.

Vuoden 2016 jälkeen monien humanitaarista työtä tekevien kristillisten järjestöjen työ onkin merkittävästi vaikeutunut Intiassa. Moni köyhien parissa auttamistyötä tehnyt organisaatio ei ole enää saanut lupaa työlleen. Kristittyjen tekemää sosiaalityötä pyritään rajoittamaan. Lupia myöntävä FCRA-licence on evännyt tuhansien kristillisen järjestön luvat vuoden 2016 jälkeen.