Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Äärihindulaisuus ajaa kristittyjä ahtaalle Intiassa

 

Kuva: Open Doors

Hindunationalistisen BJP-puolueen noustua valtaan vuonna 2014 Intian kristittyjen tilanne on heikentynyt vuosi vuodelta. Äärihindulaisen aatteen lisäksi ikivanha kastijärjestelmä ruokkii vihamielisyyttä kristittyjä kohtaan.

RSS-ääriliikkeeseen kuuluvat hindut polttivat helmikuussa Raamattuja Etelä-Intiassa. Ainakin kahdesta tapauksesta ladattiin verkkoon videot. Toisella niistä kristittyjä syytetään ihmisten hyväksikäytöstä ja heidän käsketään häipyä.

Monissa Intian osavaltioissa on voimassa laki, jonka mukaan omaan uskontoon käännyttäminen on rangaistava teko. Jotkut ääriryhmät tulkitsevat pelkän Raamattujen tai kristillisen kirjallisuuden jakamisen teoksi, jolla pyritään houkuttelemaan ihminen kääntymään kristityksi.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Intialla on hyvin värikäs ja pitkä historia. Maa on ollut asutettu tuhansia vuosia. Väkiluvultaan Intia on tänä päivänä maailman toiseksi väkirikkain valtio, jossa asuu 1,3 miljardia ihmistä. Maan väestöstä 80,5 prosenttia on hinduja, muslimien osuus on 13,4 prosenttia ja kristittyjä on 2,3 prosenttia väestöstä.

Intia itsenäistyi vuonna 1947 ja siitä lähtien maata hallitsi useiden vuosikymmenien ajan Intian kongressipuolue, joka korosti Intian hallinnon maallisuutta ja eri uskontoryhmien tominnan vapautta ja yhteispeliä. Vuoden 2014 parlamenttivaaleissa puolue kärsi murskatappion ja valtaan nousi keskustaoikeistolainen hindupuolue BJP.

Maaseudulla kristityillä turvattomampaa

Intian sijoitus kristittyjen vainoja mittaavalla World Watch -listalla on noussut tasaisesti viimeisten vuosien aikana. Tammikuussa 2018 julkaistulla listalla Intia on ennätyksellisen korkealla, sijalla 11, kun se vielä vuonna 2013 oli sijalla 31.

Kristittyjen tilanne on vaikeutunut kahdella tasolla; ruohonjuuritasolla ja poliittisella tasolla. Yhä useammin hindulaiset ääriryhmät käyttävät oman käden oikeutta ja hyökkäävät kristittyjen koteihin ja pahoinpitelevät heitä. Myös kristittyjen kokoontumispaikkoja tuhotaan. Kirkko, jossa katolinen isä Anthony on työskennellyt, poltettiin vuonna 2014 Delhissä. Helsingin Sanomien haastattelema Isä Anthony uskoo, että kyseessä oli tuhopoltto.

Valtaosa iskuista kristittyjä kohtaan tehdään maaseudulla. Kaupungeissa hyökkäykset ovat harvinaisempia, joskaan eivät tavattomia. Kristittyihin kohdistuneista terroriteoista ei useinkaan joudu vastuuseen. Isä Anthony kertoo, että kirkon tuhopolttoon syyllistyneitä ei koskaan saatu kiinni. Hänen mielestään Delhin poliisi ei edes yrittänyt.

Suomessa hiljattain vieraillut pastori John Intiasta kertoo, että viimeisen parin vuoden aikana useita pastoreita on pahoinpidelty ja viety vankeuteen. Aikaisemmin hyökkäykset kristittyjä kohtaan olivat yleisiä vain tietyillä alueilla Intiassa, kuten esimerkiksi Odishan osavaltiossa, jossa oli vuonna 2008 vakavia kristittyihin kohdistuneita hyökkäyksiä. Nykyään eri asteista vainoa ilmenee ympäri Intiaa.

Uskonnonvapaus kirjattuna perustuslakiin

Intian poliittinen ilmapiiri muuttui Intian kansanpuolueen, Bharatiya Janata -puolueen  (BJP) voitettua parlamenttivaalit vuonna 2014. Pääministeriksi noussut Narendra Modi uhosi vaalitaistelussaan, että Intian hindujen ei pidä nöyrtyä muslimien, kristittyjen tai muiden vähemmistöuskontojen edessä.  Valtaa pitävä BJP on asettanut tavoitteekseen tehdä Intiasta puhtaasti hindulainen valtio vuoteen 2021 mennessä.

Intian perustuslaki perustuu ajatukseen tasa-arvosta, että kaikilla olisi yhtäläinen oikeus esimerkiksi opiskella. Perustuslain artiklassa 25 on myös kirjattuna oikeus omaan uskontoon. Uskonnon vaihtaminen on myös perustuslain mukaan mahdollista, mutta ketään ei saa pakottaa tai houkutella vaihtamaan uskontoa.

Isän Anthonyn mukaan uskonnonvapaus ei toteudu käytännössä. “Kun meitä kohtaan isketään, poliisi ei toimi”.

Pastori John puolestaan on varma siitä, että vallassa olevalla Intian kansanpuolueella BJP:llä on tavoitteena päästä muuttamaan perustuslain 25:ttä artiklaa.

Kielletyn kastijärjestelmän vaikutus

Pastori Johnin mukaan on tärkeä ymmärtää kastijärjestelmän vaikutus Intian yhteiskunnassa. Kastijärjestelmä kiellettiin virallisesti vuonna 1949, mutta käytännössä ihmisiä syntyperän perusteella luokitteleva järjestelmä on edelleen voimissaan ja ohjaa ihmisten sosiaalista elämää. Kastijärjestelmän mukaan ihmiset kuuluvat neljään pääkastiin tai ovat kokonaan kastittomia. Kastijärjestelmän ylimmällä tasolla ovat brahmaanit. Heitä on pastori Johnin mukaan vain noin kolme prosenttia väestöstä, mutta tämä väestönosa on kaikkein koulutetuinta, vaurainta ja sillä on valta käsissään.

Kristinusko taas kasvaa voimakkaimmin alempi kastisten ja kastittomien keskuudessa. “Eivät brahmaanit halua, että kastiton nousee hänen rinnalleen, on koulutettu ja hyvin puettu,” pastori John toteaa.

Kristillinen auttamistyö vaikeuksissa Intiassa

Intiassa kristinuskoa pidetään ulkomaisena, laittomana ja epäisänmaallisena uskontona. Hindunationalistien mukaan kristityt eivät ole luotettavia. “He sanovat, että kristityt houkuttelevat ihmisiä kristinuskoon anteliaisuudella ja auttamisella”, pastori John kertoo.

Vuoden 2016 jälkeen monien humanitaarista työtä tekevien kristillisten järjestöjen työ onkin merkittävästi vaikeutunut Intiassa. Moni köyhien parissa auttamistyötä tehnyt organisaatio ei ole enää saanut lupaa työlleen. Kristittyjen tekemää sosiaalityötä pyritään rajoittamaan. Lupia myöntävä FCRA-licence on evännyt 20 000 kristillisen järjestön luvat vuoden 2016 jälkeen. Kaikkiaan Intiassa on toiminut noin 33 000 kristillistä järjestöä.